Grčka podržava ulazak zapadnog Balkana u EU

27.04.2023.

01:11

Autor: P.F./Hina/HRT

Grčka predsjednica Katerina Sakellaropoulou i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis

Grčka predsjednica Katerina Sakellaropoulou i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis

Foto: Louiza Vradi / Reuters

Grčka predsjednica Katerina Sakellaropoulou rekla je na otvaranju gospodarskog foruma u Delfiju da njena zemlja ima vodeću ulogu unutar Europske unije u podržavanju zemalja zapadnog Balkana na putu prema članstvu u EU.

- Kao deveta najstarija članica današnje EU, Grčka ima vodeću ulogu u podržavanju pristupnih pregovora sa zapadnim Balkanom, a također i u unaprjeđenju političkih i gospodarskih odnosa svih zemalja u jugoistočnoj Europi i na istočnom Mediteranu, izjavila je grčka predsjednica Katerina Sakellaropoulou.

U Delfima, grčkom gradiću udaljenom 160 kilometara od Atene, ovaj tjedan se održava Delphi Economic Forum, što je istočnoeuropska inačica gospodarskog foruma u Davosu.

Najavljeno je više od 900 sudionika među kojima i hrvatski ministar gospodarstva Davor Filipović. On bi u petak trebao govoriti na panelu o energetskoj sigurnosti, odnosno o dobavnim pravcima plina u EU, uslijed rata u Ukrajini i prekida odnosa s Rusijom.

Među temama će biti i politička situacija u jugoistočnoj Europi, s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu te pregovore Beograda i Prištine oko statusa Kosova.

Pod grčkim predsjedanjem EU-om 2003. bila je usvojena deklaracija u kojoj je prvi put bilo navedeno da je budućnost jugoistočne Europe unutar EU-a. Od tada je prošlo 20 godina, no samo je Hrvatska ušla u EU 2013. godine.

Grčka predsjednica, međutim, smatra da bi invazija Rusije na Ukrajinu trebala ubrzati pristupne pregovore sa Srbijom, BiH, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

- EU je geopolitički sazrela zbog ruske invazije. Ona je shvatila da gospodarska i energetska ovisnost o autoritarnim režimima ne osiguravaju mir, izjavila je Sakellaropoulou.

Grčka podržava Ukrajinu na koju je Rusija prije 14 mjeseci izvela invaziju.

- Grčka je, kao organski dio Europe i Zapada, od prvog trena požurila braniti vrijednosti međunarodnog prava od agresivnog revizionizma. Potpora ukrajinskom narodu, čija je budućnost u demokratskoj Europi mira i prosperiteta, ostaje obveza Zapada, rekla je grčka predsjednica.

Osvrnuvši se na poboljšanje odnosa između Grčke i Turske nakon razornih potresa u veljači, i pomoći koju je poslala Grčka, ustvrdila je da to zbližava dva susjedna naroda i stvara nadu za novu, bolju eru u bilateralnim odnosima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!