"Sankcije Rusiji uvjet za napredak pregovora Srbije i EU-a"

26.04.2023.

14:40

Autor: Hina/HRT

Europski parlament

Europski parlament

Foto: WiP-Studio / Shutterstock

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta ocijenio je da nema napretka u približavanju Srbije Europskoj uniji te pozvao Beograd da svoju vanjsku politiku uskladi s EU-ovom i uvede sankcije Rusiji.

Pristupni pregovori sa Srbijom trebali bi napredovati samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU-a protiv Rusije i ostvari značajan napredak u reformama, poručili su eurozastupnici u izvješću koje je u srijedu usvojio Odbor za vanjske poslove (AFET), objavio je Europski parlament.

U izvješću se ocjenjuje kako je Srbija nazadovala u usklađivanju sa zajedničkom vanjskom politikom EU-a te pozvali da se preispita opseg financijske pomoći koju EU pruža Srbiji ako se nastavi potpora antidemokratskim režimima.

Kao prioritet izvješće navodi i normalizaciju odnosa Srbije i Kosova te upozorava da retoriku protiv EU-a šire mediji pod kontrolom vlade.

Zastupnici Europskog parlamenta sa zabrinutošću primjećuju da, otkad je objavljeno Izvješće Europske komisije o Srbiji za 2020., njezina procjena općeg stanja u 33 pregovaračka poglavlja nije poboljšana te da Komisija 2022. nije ustanovila dobar napredak ni u jednom poglavlju.

Dinamika pristupnog procesa sa Srbijom bit će određena napretkom u vladavini prava i temeljnim pravima, funkcioniranju demokratskih institucija, predanosti zajedničkim europskim pravima i vrijednostima te u normalizaciji odnosa s Kosovom, kažu europarlamentarci. U tom kontekstu naglašavaju važnost usklađivanja sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, posebno u pogledu ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, navodi Europski parlament.

Bilateralni odnosi i normalizacija s Prištinom također ključni


Naglašavajući da je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova prioritet i preduvjet za pristupanje obiju zemalja EU, europarlamentarci su pozvali obje strane da budu spremne donijeti odluke koje vode napretku. Oni pozivaju Srbiju i Kosovo da razgovaraju u duhu kompromisa za postizanje sveobuhvatnog, pravno obvezujućeg sporazuma temeljenog na načelu međusobnog priznavanja u skladu s međunarodnim pravom i bez daljnjeg odgađanja.

Izvjestitelj Vladimír Bilčík, slovački zastupnik iz Europske pučke stranke rekao je da ovo izvješće nudi niz kritičnih točaka dok podupire put Srbije u EU na koji su se njezini čelnici obvezali nakon izbora 2022.

- Da bi napredovala, Srbija se, kako bi napredovala mora uskladiti s vanjskim odnosima EU-a, nastaviti s domaćim reformama i normalizirati odnose s Prištinom. Ako Beograd to postigne, bit će to zajednički europski uspjeh, rekao je Bilčik.

Izvješće je na odboru usvojeno s 43 glasa za, 6 protiv i 5 suzdržanih, a svi eurozastupnici glasat će o njemu na plenarnoj sjednici u svibnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!