Grčka zatražila pomoć Europola u istrazi pomorske katastrofe migranata

17.06.2023.

15:16

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Preživjeli putnici broda spašeni nakon nesreće

Preživjeli putnici broda spašeni nakon nesreće

Foto: Stamos Prousalis, Stelios Misinas, Gina Kalovyrna, Deborah Kyvrikosaios / Reuters

Grčka policija zatražila je podršku europske policijske agencije Europol u svojoj istrazi potonuća broda s migrantima u Sredozemnom moru, u kojoj je stradalo nekoliko stotina ljudi, a potraga za preživjelima se privodi kraju.

Istraga se usredotočila na devet preživjelih osoba, koji su uhićeni zbog sumnje da su krijumčari ljudima. Jedan od njih je i dalje u bolnici. Egipćani, u dobi između 20 i 40 godina, optuženi su za krijumčarenje ljudima, ubojstvo iz nehaja i zločinačko udruživanje.

Osumnjičeni navodno pripadaju krugu krijumčara ljudima, koji je proteklih mjeseci možda organizirao do 18 opasnih prelazaka mora od libijske obale do Italije, objavio je grčki televizijski kanal ERT.

Grčki istražitelji se nadaju da će uz pomoć Europola utvrditi tko je mozak krijumčarske operacije.

Uhićeni pojedinci su identificirani zahvaljujući izjavama drugih preživjelih.

List Kathimerini je objavio da je jedan od uhićenih priznao da je primao novac kako bi radio na brodu dok ostali osporavaju optužbe.

Preživjeli su rekli da su za prelazak platili između 5000 i 6000 eura po čovjeku.

Detalji nesreće


Osumnjičeni bi u ponedjeljak trebali biti dovedeni pred istražnog suca.

Ribarski brod, na kojem je bilo između 500 i 700 migranata, potonuo je u srijedu na putu iz Afrike prema Europi. Ukupno 104 osobe su spašene, a pronađeno je 78 tijela.

Ostali putnici su se nalazili ispod palube i potonuli su zajedno s brodom, prema grčkoj obalnoj straži.

Mjesto nesreće, otprilike 90 kilometara jugozapadno od poluotoka Peloponeza, nalazi se odmah iznad najdublje točke Sredozemnog mora, koja je duboka 5000 metara. Moguće je da ribarski brod nikada neće biti izvučen.

Obalna straža je u subotu i dalje djelovala u tom području s fregatom, trima patrolnim čamcima i helikopterom. Međutim, snažni vjetrovi su ih ometali u radu.

Praktički ne postoji nada da će pronaći druge preživjele. Grčki mediji nagađaju da će potraga postupno završiti krajem ovog tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!