Grčki Konzervativci gotovo sigurno pobjeđuju i na nedjeljnim izborima

22.06.2023.

20:28

Autor: I.Z./HRT/Hina

Grčki Konzervativci gotovo sigurno pobjeđuju na izborima

Grčki Konzervativci gotovo sigurno pobjeđuju na izborima

Foto: Louiza Vradi / REUTERS

Konzervativci bivšeg premijera Kyriakosa Mitsotakisa će vjerojatno pobijediti na ponovljenim izborima u Grčkoj u nedjelju nakon glasanja 21. svibnja na kojima nisu dobili potrebnu većinu, a on se vratiti na položaj premijera.

Mitsotakisova Nova demokracija pobijedila je u svibnju, s 20 posto prednosti u odnosu na ljevičarsku stranku Syriza koja je vladala Grčkom od 2015. do 2019., ali joj je nedostajala većina potrebna za vladanje bez formiranja koalicije, što je dovelo do ponavljanja izbora.

Nedjeljni izbori održavaju se u sjeni migrantskog brodoloma 14. lipnja u kojem su, kako se strahuje, poginule stotine ljudi. Jedna od najgorih migrantskih katastrofa u posljednjih nekoliko godina pokazala je podjele stranaka oko migracija.

Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da Nova demokracija ima više od 40 posto glasova, dok Syriza na čelu s Alexisom Tsiprasom zaostaje za oko 20 posto. Mitsotakis, premijer od 2019., podnio je ostavku u korist privremenog premijera nakon glasanja u svibnju, kako to zahtijeva ustav.

Analitičari kažu da je svađa oko toga tko je kriv za brodolom vjerojatno osnažila Mitsotakisa koji je napao svog glavnog rivala Tsiprasa jer je sugerirao da Grčka nije učinila sve što je mogla da spriječi katastrofu.

- (Rasprava) je pomogla Novoj demokraciji jer je Syrizina prva, instinktivna reakcija bila izražavanje sumnje u obalnu stražu (i njezino postupanje), dok se činilo da Nova demokracija štiti granice, rekao je analitičar Apostolos Pistolas.

Spasioci su pronašli 104 preživjela, ali se smatra da je do 750 ljudi bilo na trošnom brodu koji je isplovio iz Libije i krenuo prema Italiji. Čamac je pratila grčka obalna straža prije nego što je potonuo: obalna straža je rekla da su putnici odbili svu ponuđenu pomoć.

Mitsotakis, čija je administracija zauzela oštar stav u pitanju migracija, rekao je da su za katastrofu krivi "pokvareni trgovci ljudima" i pohvalio obalnu stražu za spašavanje ljudi.

Tsipras se zapitao zašto obalna straža nije ranije intervenirala. Pod prethodnom Syrizinom administracijom više od milijun izbjeglica i migranata stiglo je do grčkih otoka dok su pokušavali doći u Europu 2015. i 2016. godine.

Katastrofa je u drugi plan gurnula druga pitanja uoči izbora, uključujući krizu troškova života i smrtonosnu željezničku nesreću u veljači koja je razotkrila nedostatke u sustavu javnog prijevoza.

Ponavljanje glasovanja, drugačija pravila


Nedjeljno glasovanje održava se prema drugačijim pravilima od izbora u svibnju - favorit osvaja dodatna mjesta u parlamentu od 300 članova, što mu omogućuje apsolutnu većinu.

Iza većih imena stoji niz manjih stranaka, uključujući MeRA25, na čijem je čelu Yanis Varoufakis, bivši ministar financija poznat po nekonvencionalnim taktikama na vrhuncu grčke dužničke krize prije deset godina.

Ljevičarka Zoe Konstantopoulou, još jedna veteranka grčke krize zapamćena po višesatnim govorima u kojima je napadala grčke zajmodavce dok je bila predsjednica parlamenta, također traži mjesto.

Natječu se i Spartanci, nazvani po strašnim ratnicima Sparte u staroj Grčkoj, koji kažu da zemlji prijeti nekontrolirana migracija.

Nacionalistička skupina katapultirana je iz zaborava nakon podrške Iliasa Kasidiarisa, istaknutog lica sada zabranjene krajnje desničarske stranke Zlatna zora. Trenutno je u zatvoru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!