Grlić Radman pozvao posljednje članice EU-a da priznaju Kosovo

16.06.2021.

14:20

Autor: Željko Raić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Gordan Grlić Radman sudjeluje na međunarodnoj konferenciji GLOBSEC u Bratislavi

Gordan Grlić Radman sudjeluje na međunarodnoj konferenciji GLOBSEC u Bratislavi

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

I drugog dana foruma GLOBSEC, koji se već 16.-u godinu bavi pitanjima globalne sigurnosti, provlači se tema o Europi i svijetu nakon pandemije te uporabi novih izvora energije i digitalnih sustava 4. industrijske revolucije. Ministar Grlić Radman sudjelovao je na panelu o budućnosti zapadnog Balkana i naglasio da Europska unija mora pomoći tim zemljama

Jučerašnji prvi susret srbijanskog predsjednika i kosovskog premijera, iako nije dao konkretne rezultate, pokazatelj je da je međusobno priznavanje rješenje svih problema. Kosovo je još prije 13 godina proglasilo neovisnost koju je priznalo stotinjak zemalja, uključujući članice Europske unije, osim Cipra, Grčke, Rumunjske, Španjolske i Slovačke.

- A isto nastojimo ohrabriti druge zemlje, preostalih pet članica Unije da priznaju Kosovo, jer čini mi se da bi to pridonijelo stabilizaciji regije, a i samoga Kosova, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

Današnje teme panela brojne. Jedna od njih - sigurnost zapadnog Balkana. Hrvatskoj je ta regija neposredno susjedstvo i kada se govori o perspektivi tih država, poručuje ministar Radman, onda se govori o njihovoj europskoj perspektivi. Druga tema, oporavak gospodarstva nakon pandemije.

- Naime, GLOBSEC je vodeća nevladina organizacija koja poseban naglasak stavlja na realan sektor, koji ukoliko se uruši, urušava se i kompletni javni sektor, rekao je Marino Franinović, ambasador GLOBSEC-a za Hrvatsku.

A kako bi se izbjegli tako crni scenariji, traže se pravi odgovori. Jedan od njih traženje je i korištenje novih izvora energije.

- Hrvatska ima 30 milijardi eura na raspolaganju u sljedećih desetak godina da se transformira. To nisu novci koje treba potrošiti, to su novci koje treba investirati, rekao je Julije Domac, posebni savjetnik predsjednika Republike za energiju i klimu.

Jer poruka s današnjeg panela jasna je - u ovom trenutku svi smo pogođeni zdravstvenom krizom, a ako nas pogodi klimatska, odnosno energetska kriza, posljedice bi mogle biti još teže. Pa zato treba već sada tražiti prave odgovore na moguće probleme.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!