18:46 / 04.10.2019.

Autor: M.Š./HRT

Grlić Radman: Vjerujem da ćemo 23.10. imati novu Europsku komisiju

-

-

Foto: - / -

O izboru hrvatske povjerenice i nadolazećem predsjedanju Vijećem Europske unije, u Temi dana govorio je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.
Dubravka Šuica, hrvatska kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju dobila je potporu većine političkih grupacija u Europskom parlamentu.

- Plenković: Veliko postignuće Dubravke Šuice i Hrvatske
- Dubravki Šuici potvrdna na Odboru za ustavna pitanja EP-a!
- Troje kandidata za povjerenike idu na popravni ispit


O izboru hrvatske povjerenice i nadolazećem predsjedanju Vijećem Europske unije, u Temi dana govorio je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

23. listopada je glasovanje u Europskom parlamentu, potporu je nakon saslušanja Dubravka Šuica dobila od pučana, socijaldemokrata, liberala, konzervativaca i reformista, protiv su bili zeleni i radikali. Je li glasovanje sad samo formalnost?

- Jako smo ponosni što smo na tako visoki položaj dobili Dubravku Šuicu, koja će biti potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju. Mi dobivamo čestitke za iznimnu vrijednost resora koji će ona preuzeti. Daljnja procedura je u principu formalnost, ako Ursula von der Leyen ima sigurnost da će svi kandidati koji su predloženi, biti primljeni. Do 15. listopada stvari će se iskristalizirati i vjerujemo da ćemo 23. listopada imati novu Europsku komisiju.

Što očekuje hrvatsku povjerenicu u mandatu?

- To je važan izazov. Premijer Plenković je rekao da očekuje iskorak Dubravke Šuice. Demokracija je povjerena jednoj mladoj državi, koja je tek šest godina u članstvu, a tu je i demografija. Polovica zemalja članica EU-a treba demografsku revitalizaciju. Također, poticat će se strategija aktivnog starenja, poticat će se  mladi u ruralnim područjima...Veliki zadatak je pred Dubravkom Šuicom, a  Hrvatskoj je velika čast da je ona postavljena na tu poziciju.

Postavljeno je sinoć i pitanje imovine gospođe Šuice, nastale tijekom njene političke karijere. U Hrvatskoj se o tome puno govorilo ovih dana, s jedne strane mišljenje je da je porijeklo njezine imovine sporno, s druge strane premijer ne vidi ništa upitno. Iptak, to je pitanje došlo na dnevni red saslušanja.

- Uvijek postoje određene situacije kada netko želi imati drugačiji stav. Ja se sjećam saslušanja u Saboru, bilo je postavljeno tek jedno pitanje i o tome se nije previše govorilo. Također, Šuica je već tri puta bila u Europskom parlamentu, stavila je tamo imovinsku karticu. Zadivljen sam njezinom hrabrošću i otporom, kroz kakvu je situaciju prošla. Meni je bilo nerazumljivo prozivanje, s obzirom na to da je objasnila način na koji je stekla imovinu.

Malo manje od tri mjeseca preostalo je do početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Je li Hrvatska spremna?

- Sve je spremno. Ja se radujem 1. siječnju kada Hrvatska bude na čelu Europske unije. Mi ćemo imati jako puno posla i to je jako dobro. Tu su dva aspekta. Svi će se poslovi voditi u Bruxellesu, a u Zagrebu se očekuje 161 sastanak, od toga 12 neformalnih vijeća. Osam će biti u Zagrebu, četiri izvan Zagreba. Očekujemo preko 25.000 izaslanika i 1.600 novinara. Radujemo se što će naši ugostitelji imati pune ruke posla. Ističem, šest godina nakon članstva preuzet ćemo predsjedanje EU-om. Imamo četiri prioriteta Europske unije, puno je posla.

Tema će biti zapadni Balkan, summit je zakazan u Zagrebu za svibanj.

- Imat ćemo na kraju našeg predsjedanja Europu koja je angažirana prema svojem susjedstvu. Organizirat ćemo veliki susret Europske unije i zemalja Zapadnog Balkana u svibnju, želimo susjedima osnažiti perspektivu prema članstvu u EU-u, dakako ispunjavanjem temeljnih kriterija, zaključuje Radman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!