Grlić Radman: Zalagat ćemo se da BiH počne pregovore s EU do kraja godine

19.07.2023.

18:38

Autor: Hina/HRT/T.S.

Hrvatska će se zauzimati da se pregovori o pristupanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji otvore do kraja ove godine, ali i BiH sa svoje strane mora napraviti svoj dio posla, izjavio je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Iz Bruxellesa se za HRT javila Jasna Paro koja je opisala ima li pomaka u europskom putu Bosne i Hercegovine.

- Ima jako malo pomaka u putu BiH prema EU, iako EU u ovom trenutku može pohvaliti donošenje zakona o javnim nabavama ili imenovanje sudaca. Sudeći prema završnom dokumentu u koji smo imali uvid, BiH ima još jako puno toga što treba napraviti, područja oko kojih je Bruxelles posebno zabrinut. I prije početka večerašnjeg sastanka činilo se da ni večeras BiH neće govoriti jednim glasom. Naime, BiH večeras ovdje predstavljaju Borjana Krišto s dva zamjenika. I dok je Krišto izrazila optimizam da će Bruxelles prepoznati europska nastojanja BiH, Košarac je rekao medijima da neće i ne može prihvatiti završni dokument u kojem se Republika Srpska i Milorad Dodik proglašavaju jedinim krivcem za probleme u BiH, rekla je Paro.

- Činjenica je da se u završnom dokumentu navodi kako Republika Srpska sa svojim prijedlozima zakona narušava ustavni poredak BiH te time i njezin europski put. Posebno se time ističe nepriznavanje odluka ustavnog suda BiH i secesionistička retorika Milorada Dodika, pojašnjava Paro.

- Osim toga, Vijeće upućuje BiH da u se u ovim geopolitičkim okolnostima počne ispunjavati 14 uvjeta koji su već 5 godina uvjeti za otvaranje pregovora. Također, očekuje se da donese program kojim će nacionalno zakonodavstvo početi približavati europskom, istaknula je Paro.

Paro je dodala i kako su u Bruxelles doputovali i ministrica vanjskih poslova iz Slovenije Tanja Fajon i hrvatski ministar Grlić Radman, a oboje očekuju od BiH do kraja godine početak pregovora s EU.


- Zalagat ću se i apelirat ću da se do kraja godine otvore pregovori s Bosnom i Hercegovinom. Spremni smo uložiti napore da u tome pomognemo Bosni i Hercegovini, ali i njezini politički čelnici moraju se snažno zalagati za to, rekao je Grlić Radman prije početka sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje zajedničko je tijelo BiH i EU-a i zaduženo je za praćenje provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ti sporazumi su namijenjeni za zemlje zapadnog Balkana s ciljem da ih pripremi i približi članstvu u EU-u. Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje čine predstavnici država članica i Komisije s jedne strane i predstavnici Bosne i Hercegovine s druge strane.

EU za europsku perspektivi BiH, ali odgovornost je na političarima u zemlji


Europska unija je privržena europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, ali posao na približavanju EU-a moraju odraditi politički akteri u zemlji, jer se u Bruxellesu malo toga može napraviti, izjavio je u četvrtak visoki predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

- Mi smo privrženi europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinistvene, ujedinjene i suverene države i ostajemo čvrsto stajati uz vas na vašem europskom putu, poručio je Borrell nakon sastanka predstavnika vlade BiH i EU-a u okviru Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje.

Ali taj posao trebaju obaviti politički akteri u zemlji, iz Bruxellesa malo toga možemo učiniti. To je vaša odgovornost, dodao je Borrell.

Povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi je rekao da je sada ključan trenutak za napredak jer će Komisija u listopadu objaviti izvješće o napretku, a u njemu može biti samo ono što je napravljeno.

Pozvao je sve u BiH da rade na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta koje je Komisija identificirala i koji su uvjet za otvaranje pristupnih pregovora. Među njima je ograničena ustavna i izborna reforma.

Zamjenik predsjedateljice Vijeća ministara BiH Staša Košarac odbio je podržati zajedničku izjavu u kojoj se osuđuju  potezi entitetskih vlasti u Republici Srpskoj.

Predsjedateljica Borjana Krišta izrazila je žaljenje zbog toga.

Ona je istaknula da je napredak u BiH moguć samo kroz dijalog, međusobno uvažavanje i poštovanje razičitosti.

Razgovor, dogovor i kompromis su ključni za Bosnu i Hercegovinu, rekla je Krišto. Izrazila je uvjerenje da bi BiH predanim radom mogla otvoriti pristupne pregovore do kraja godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!