11:54 / 26.12.2019.

Autor: M.Š./P.F./Dnevnik/IMS/HRT

HRejting: Kakva su očekivanja od predsjedanja Vijećem Europske unije

-

-

Foto: - / -

Na sjednici Vlade u petak prva točka na dnevnom redu bit će hrvatsko šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije, koje počinje od Nove godine.
Koliko su hrvatski građani informirani o tome čime će Hrvartska predsjedati u prvoj polovici iduće godine i hoćemo li i kakve od toga imati koristi, odgovore donosi HRejting koji je objavio Dnevnik HTV-a.

Na pitanje "Znate li kojom će institucijom Hrvatska predsjedati 65,6% ispitanih odgovorilo je da ne zna. Točno Vijećem Europske unije, odgovorilo je 13,7%. Da ćemo predsjedati Europskom unijom odgovorilo je 7,3%, Europskim parlamentom 5,5%, Europskom komisijom 3,5% i Europskim vijećem 2,8%.

Drugo pitanje bilo je "Slažete li se da je hrvatsko predsjedanje i veliki politički uspjeh naše zemlje, šest i pol godina od ulaska u Europsku uniju". Potpuno i uglavnom se slaže 58,8% ispitanih, nikako ili uglavnom se ne slaže 34,5%,  ne zna 6,7%.

Na pitanje "Smatrate li da će Hrvatska imati koristi od predsjedanja" odgovori su sljedeći: neće, potpuno ili uglavnom smatra 47,9% ispitanih, hoće, potpuno ili uglavnom smatra njih 43,6%, a ne zna 8,5%.

Na pitanje "Koje će Hrvatska imati koristi od predsjedanja" izdvojili smo odgovore:

● 26,9% smatra da ćemo imati ekonomsku korist povećanjem izvoza,
● 21,8% korist vidi kroz brendiranje i veću prepoznatljivost Hrvatske. Evo i što smo izdvojili od odgovora onih koji smatraju da nećemo imati koristi od predsjedanja:

● 39,7% smatra da nismo spremni iskoristiti bilo što zbog neorganiziranosti i nestručnosti,
● 26,8% smatra da je to samo administrativna, a ne stvarna politička uloga.

Odgovore na ova pitanja HRejtinga komentirao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.
Grlić Radman: Investicijska klima će ojačati tijekom predsjedanja

Na sjednici Vlade u petak prva točka na dnevnom redu bit će hrvatsko šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije, koje počinje od Nove godine.

Brexit, dogovor o novom Višegodišnjem financijskom okviru, proširenje, klimatske promjene - teme su koje će dominirati hrvatskim predsjedanjem.

Što čeka EU, ali i Hrvatsku u 2020.?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!