Hrvatska i dalje na začelju EU-a u percepciji neovisnosti pravosuđa

19.05.2022.

16:41

Autor: P.F./Hina

Pravosuđe

Pravosuđe

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Kao i prošle godine Hrvatska je na začelju EU-a po percepciji neovisnosti pravosuđa, pokazuje istraživanje Eurobarometra koji je objavila Komisija.

Komisija je objavila pregled stanja u pravosuđu u državama članicama EU-a te rezultate istraživanja Eurobarometra o percepciji pravosuđa u općoj populaciji i u poslovnom svijetu. Kada je riječ o percepciji neovisnosti sudova i sudaca, Hrvatska je na zadnjem mjestu. Ispred nje su Poljska, Slovačka, Bugarska, Italija, Estonija, Mađarska.

U neovisnost sudova i sudaca najviše vjeruju Finci, Danci, Austrijanci, Luksemburžani i Nizozemci.

Da je pravosuđe prilično loše i vrlo loše smatra 74% anketiranih u Hrvatskoj, dok je prosjek u EU-u 35% s takvim odgovorima. Samo 5% anketiranih u Hrvatskoj smatra da je po pitanju neovisnosti sudova i sudaca stanje vrlo dobro, a 15% drži da je prilično dobro.

Skoro dvije trećine odnosno 65% onih koji drže da sudovi i suci po pitanju neovisnosti stoje loše, smatra da je za to odgovoran pritisak vlade i političara. Prosjek u EU je 54%.

Kao drugi razlog za lošu sliku o neovisnosti (47%), Hrvati navode miješanje ili pritisak gospodarskih aktera ili posebnih interesa. Kao treći razlog (30% onih koje smatraju da sudovi i suci nisu neovisni), navodi se status i položaj sudaca koji im ne daje dovoljno jamstava da bi bili neovisni.

Slične rezultate u percepciji neovisnosti imaju i kompanije. Da je stanje prilično loše i vrlo loše smatra 73% anketiranih tvrtki. Prosjek u EU s takvim odgovorima je 24%. Samo 5% kompanija drži da je po pitanju neovisnosti stanje vrlo dobro, a 16% prilično dobro.

Slično kao i kod opće populacije glavni razlog za takve ocjene je pritisak vlade i političara (67%), na drugom mjestu pritisak ekonomskih aktera (50%), a na trećem mjestu je status i položaj sudaca (34%, koliko je i prosjek u EU-u).

Hrvatska samo malo bolje stoji kada je u pitanju povjerenje u pogledu zaštite investicija na sudovima ako nešto krene po zlu. Poljska i Hrvatska su zamijenile mjesta, Poljska je zadnja, a Hrvatska predzadnja.

Vrlo veliko povjerenje u zaštitu investicija ima 7% anketiranih (u EU-u 16%), prilično povjerenje ima 42% (u EU 40%). Malo ili prilično malo povjerenja ima 17% anketiranih u Hrvatskoj (u EU-u 21%).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!