Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom prometa u maloprodaji

05.12.2022.

17:17

Autor: P.F./Hina/HRT

Maloprodaja

Maloprodaja

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Hrvatska je listopadu bila među zemljama EU-a s najvećim padom prometa u maloprodaji, znatno većim od europskog prosjeka, pokazalo je izvješće Eurostata.

Sezonski prilagođeni promet u maloprodaji EU-a u listopadu je pao 1,7%, a u maloprodaji eurozone za 1,8% u odnosu na rujan, kada je prema revidiranom podatku porastao za 0,8% na oba područja, pokazuju procjene europskog statističkog ureda.

Izvješće za rujan pokazivalo je rast prometa u oba područja za 0,4%, napominju u Eurostatu.

Najveći pad prometa zabilježen je u listopadu u trgovinama neprehrambenih proizvoda, za 2,1% na oba područja u odnosu rujan, kada je bio porastao za 1,1% u Uniji i za 1,2% u eurozoni, pokazuju tablice statističkog ureda.

Slijedi trgovina na malo hrane, pića i duhana, s padom prometa za 1,3% u EU i za 1,5% u eurozoni. U rujnu je bio uvećan za 0,3% odnosno 0,6% na mjesečnoj razini.

Promet je pak blago porastao na benzinskim postajama, za 0,3% i u EU i u eurozoni. U rujnu je u EU porastao 0,1% dok je u eurozoni pao za 0,7%.

Eurostat nije raspolagao podacima za Češku, Grčku, Italiju i Rumunjsku.

Hrvatska uz Austriju i Belgiju

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je pao promet od trgovine na malo u Austriji, za 4,6%. Slijedi Hrvatska s padom prometa od trgovine na malo od 4% u odnosu na rujan kada je bio pao za 1,1%. Blizu je i Belgija, gdje je promet na mjesečnoj razini smanjen za 3,3%.

Rast prometa zabilježen je u samo pet zemalja, na čelu s Luksemburgom gdje je uvećan za 2,6% u odnosu na rujan.

Slijede Cipar, Malta i Portugal, s rastom prometa za 0,5%, a blizu je i Španjolska, gdje je uvećan za 0,4%, navodi se u izvješću Eurostata.

Manje se kupovala hrana

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji EU-a u listopadu je pao za 2,4%, a u eurozoni za 2,7%, pokazuju procjene statističkog ureda.

U rujnu je promet u maloprodaji EU-a porastao za revidiranih 0,3%, dok je u eurozoni stagnirao, prema revidiranom podatku.

Najviše je na oba područja u listopadu na godišnjoj razini pao promet u maloprodaji hrane, pića i duhana, za 3,6% u EU i za 3,9% u eurozoni. U rujnu je pao za 1,9% odnosno 2%.

Slijedi maloprodaja neprehrambenih proizvoda s padom prometa od 2,6% na oba područja, nakon što je u rujnu bio porastao za 0,7% u EU i za 0,6% u eurozoni.

Povećan je pak promet u maloprodaji goriva, za 3,3% u EU i za 2,5% u eurozoni, U rujnu je porastao za 4,7% odnosno 3,7%.

Oštar pad u Danskoj

Među zemljama EU-a daleko je najviše u listopadu pao promet u maloprodaji u Danskoj, za 9,5%.

Slijede Švedska i Belgija, s padom prometa za 6,4% i 5,7%.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u listopadu pao za 5,1% u odnosu na isti mjesec lani, pokazuju tablice Eurostata. U rujnu je na godišnjoj razini smanjen za 2,3%.

Najveći rast prometa na godišnjoj razini zabilježila je u listopadu Slovenija, od 8,5%. Blizu su Malta i Latvija s rastom prometa u maloprodaji za 7,2% odnosno 5,7%.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!