Hrvatska mora isplatiti preživjelom Marokancu 15.000 eura

17.01.2023.

20:05

Autor: M.Š./Hina/HRT

Granični prijelaz Bajakovo

Granični prijelaz Bajakovo

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je u utorak da hrvatske vlasti nisu osigurale dostatnu i razumnu zaštitu života Marokancu Abdeljalilu Daraibouu, jedinom preživjelom u požaru u podrumskim prostorijama Postaje granične policije Bajakovo, pa mu RH mora isplatiti odštetu u iznosu od 15.000 eura.

Hrvatska policija pronašla je marokanskog državljanina i još trojicu migranata 27. ožujka 2015. godine u ranim jutarnjim satima u kamionu u kojem su pokušali ilegalno ući u Hrvatsku iz Srbije.

U požaru te večeri poginula su trojica migranata, a Daraibou je zadobio teške tjelesne ozljede.

Marokanac je tužio Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava i potraživao 80.000 eura na ime nematerijalne štete. ESLJP je donio odluku da se Marokancu nadoknadi nematerijalna šteta u iznosu 15.000 eura uz eventualne odgovarajuće poreze i 5000 eura troškova postupka.

- Možemo zaključiti da su domaće vlasti propustile provesti odredbe domaćeg prava koje jamče poštovanje prava na život, a posebice nisu uspjeli osigurati prevenciju sličnih opasnih situacija u budućnosti, navodi se u objavljenoj presudi.

Sud je u obrazloženju ukazao da nije provedena "temeljita" pretraga i nadzor pritvorenika i da je policijska postaja bila loše pripremljena u slučaju izbijanja požara.

- Sud primjećuje da su, prema rezultatima domaće istrage, vatru zapalili zatvorenici u svojoj sobi korištenjem otvorenog plamena, vjerojatno upaljača, koji im je trebao biti oduzet, navodi se u obrazloženju presude.

Osim toga, uočeno je neadekvatno nadziranje četvorice migranata tijekom njihova boravka u policijskoj postaji.

- Iako je postojao nekakav sustav videonadzora, pokazalo se da njime policija nije cijelo vrijeme nadzirala pritvorenike, dodaje se. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!