Hrvatska obilježava sedmu obljetnicu pridruživanja Europskoj uniji

01.07.2020.

07:51

Autor: T.D./I.Z./Studio 4/IMS/HRT

default error photo
Hrvatska obilježava sedmu obljetnicu pridruživanja europskoj obitelji. Prvog srpnja 2013. postali smo 28. članica Europske unije.
Danas je sedma godišnjica hrvatskoga članstva u Europskoj uniji, prvog srpnja 2013. postali smo 28. članica Europske unije. Premijer Plenković razgovarao je jučer telefonom s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Merkel je istaknula, priopćeno je iz Vlade, da se hrvatsko predsjedanje, koje je pohvalila, zbivalo u teškim okolnostima pandemije i izazovima bez presedana u povijesti Europske unije.

Što smo sve postigli u tih sedam godina? Što je Europa dobila od nas? Tamara Ćapeta, profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu gostovala je u emisiji HTV-a "Studio 4" i kazala je kako je Europska unija pomogla da se konsolidira demokracija u Hrvatskoj.

Pravosuđe

- Europska unija je više utjecala oko pravosuđa prije nego smo ušli u članstvo. Poslije više nemaju instrumente da utječu na pravosuđe. Suci su počeli polako primjenjivati europsko pravo, ali još uvijek postoji skepsa oko primjenjivanja nečeg novog. Slika je i crna i bijela. Počela se primjenjivati pravna kultura, ali postoji i dio sudstva koji ne primjenjuju zakone, rekla je Tamara Ćapeta.

Tamara Ćapeta kaže kako je Hrvatska u velikoj mjeri prihvatila europske direktive.

- Primjerice, Europa nas je prisilila na razvrstavanje otpada. Mi kao turistička zemlja, trebali bi inzistirati na ekološki orijentiranom gospodarstvu. Trebamo graditi identitet u Europi kroz ekologiju, rekla je Ćapeta.

"Nedostajala je interna dimenzija"

Tamara Ćapeta ističe kako je velika prilika da se osvijestimo da smo članovi velike europske obitelji.  

- Predsjedanje je bilo dobro obavljeno, da prenese Europu građanima. Nedostajala je interna dimenzija, predsjedanje je trenutak za novu članicu da pomaže građanima i objasni što je ta Europska unija u koju smo ušli. Nitko nije pratio virtualne sjednice jer su se događale iz kamera, rekla je.

"Europska unija uspješno kontrolira političku scenu u Hrvatskoj, ali nije prodrla u društvo"

Ćapeta smatra kako smo uređenije društvo, definitivno demokratsko i relativno otvoreno društvo.

- Ulaskom u EU nismo ušli samo na veliko tržište, nego u liberalni demokratski poredak. Europska unija je pomogla da se konsolidira demokracija u Hrvatskoj, nije Hrvatska naučila Europsku uniju demokraciju. Europska unija uspješno kontrolira političku scenu u Hrvatskoj, ali nije prodrla u hrvatsko društvo, rekla je Ćapeta.

Tamara Ćapeta ističe kako moramo postati efikasnije društvo u funkcioniranju države, a to ćemo postati kad se riješimo korupcije. 

Hrvatska za Europu predstavlja sponu sa zapadnim Balkanom, smara Ćapeta i kaže kako je područje migracija, područje gdje možemo više napraviti te bi se mogli profilirati u faktor koji inzistira da Europa zajednički rješava problem.

- Trebamo promijeniti svijest "mi i Europska unija", nego da smo mi u Europskoj uniji, zaključila je Tamara Ćapeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!