Hrvatska podržava pismo šest članica EU-a za otvaranje pregovora s Albanijom i S. Makedonijom u ožujku 2020.

19.11.2019.

14:32

Autor: V.K./Hina

default error photo
Šest zemalja članica EU-a uputilo je pismo predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru u kojem ističu da su spremne raditi na poboljšanju procesa proširenja.
Šest zemalja članica EU-a uputilo je pismo predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru u kojem ističu da su spremne raditi na poboljšanju procesa proširenja, podrazumijevajući da će to dovesti do konsenzusa o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u ožujku 2020.

-
Mi smo se spremni konstruktivno angažirati kako bi se poboljšao proces pristupanja. Učinit ćemo to podrazumijevajući da će se to provesti na učinkovit način s ciljem postizanja rezultata koji će omogućiti EU-u da postigne konsenzus o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom u ožujku 2020. godine, kaže se u pismu.

Pismo su potpisali ministri vanjskih poslova Austrije, Češke, Italije, Poljske, Slovenije i Slovačke. Hrvatska, iako nije potpisnica pisma, dijeli te stavove, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Potpisnici pisma također pozivaju Europsku komisiju da do siječnja 2020. iznese konkretne prijedloge kako pojačati učinkovitost pristupnog procesa kao instrumenta za potporu reformama i integracijama u regiji.

Hrvatska podržava pismo - izjavila je državna tajnica Andreja Metelko Zgombić u Bruxellesu. No, dodala je, Hrvatska pismo nije potpisala jer nije primjereno da se, kao zemlja koja će uskoro predsjedati EU-om, formalno svrstava uz te prijedloge.

- Naša su stajališta ostala ista, ona su dosljedna. Mi podržavamo sadržaj toga pisma, međutim kao država koja će uskoro preuzeti predsjedanje nije uobičajeno da se formalno svrstavamo uz neki konkretan prijedlog politici proširenja, istaknula je Andreja Metelko Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

U pismu se također kaže da nema održive alternative punopravnom članstvu zemalja zapadnog Balkana u EU-u, ako želimo učinkovito zaštiti naše interese u regiji te da se proces mora nastaviti bez nepotrebnih odgađanja.

Pismo je objavljeno uoči sastanka Vijeća za opće poslove, koje u utorak ima na dnevnom redu raspravu o proširenju. Prije toga, Francuska je uputila zemljama članicama dokument u kojem predlaže reformu sadašnjeg načina pregovora o pristupanju zemalja kandidatkinja.Prema francuskom prijedlogu, proces pristupanja odvijao bi se postupno, u sedam koraka.

Nesuglasje Francuske i Finske

-
Francuska je stavila na stol novi prijedlog o promjeni metodologije. Vjerujem da ćemo kroz nekoliko sati dobiti potporu za to, izjavila je francuska ministrica za europske poslove Amelie Montchalin.

Ona je dodala da Nizozemska i Danska imaju slično stajalište kao i Francuska. Pariz je prošloga mjeseca blokirao otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, tvrdeći da EU najprije treba reformirati metodologiju proširenja.

- Dobro je da zemlje članice imaju svoje prijedloge, ali morat ćemo čekati da nova Komisija preuzme dužnost, rekla je Tytti Tuppurainen, finska ministrica za europske poslove.

- Vrlo je važno da danas pošaljemo snažnu poruku zapadnom Balkanu, dodala je finska ministrica.

Francuska ministrica Montchalin je rekla da je prijedlog Pariza podloga za raspravu kako bi se poboljšao pristupni proces.

- Danas postoji neka vrsta frustracije, što vidimo u Srbiji i Crnoj Gori. One godinama pregovaraju, a još nismo vidjeli konkretan napredak, nego nastavak emigracija, odlazak mozgova. Mi doista želimo imati konstruktivnu raspravu tako da do samita u Zagrebu imamo učinkovitiji postupak, rekla je Montchalin.

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto rekao je u razgovoru s manjom skupinom briselskih dopisnika, da EU ne smije ostaviti na cjedilu zapadni Balkan i prepustiti ga "drugim akterima".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!