Hrvatska u lipnju u skupini zemalja EU-a s najvećim rastom proizvođačkih cijena

03.08.2023.

14:16

Autor: I.Z./HRT/Hina

Cijene pojedinih proizvoda rastu

Cijene pojedinih proizvoda rastu

Foto: - / Shutterstock

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni i EU-u pale su i u lipnju, šesti mjesec zaredom, a Hrvatska je bila među zemljama s najvećim rastom, pokazali su danas podaci Eurostata.

U eurozoni i EU-u proizvođačke cijene industrijskih proizvoda bile su u lipnju manje za 0,4 posto u odnosu na svibanj, kada su potonule za 1,9 posto, izračunao je Eurostat.

Znatno blaži pad odražava pojeftinjenje energije za samo 0,5 posto u eurozoni i za 0,4 posto u EU-u. U svibnju je pojeftinila na oba područja malo više od pet posto.

Najviše su pale cijene intermedijarnih dobara, za 0,7 posto u eurozoni i 0,8 posto u EU-u, malo blaže nego u prethodnom mjesecu.

Cijene netrajnih potrošačkih dobara gotovo su stagnirale. Kada se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene u industriji pale su za 0,3 posto u eurozoni i za 0,4 posto u EU-u.

Hrvatska uz bok Švedskoj


Najizrazitiji pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini bilježila je u lipnju Mađarska, za 2,5 posto. Blizu su Bugarska i Latvija gdje su smanjene za 2,4 posto.

Najveći rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda zabilježen je pak u Irskoj, za četiri posto. Slijede Hrvatska i Švedska gdje su bile za 1,3 posto odnosno za 1,2 posto više nego u svibnju, navodi Eurostat.

Lipanjski rast cijena u Hrvatskoj nadovezao se na 1,7-postotno pojeftinjenje u svibnju. Izrazitije su u lipnju porasle i cijene u Estoniji i Španjolskoj, za 0,7 posto u odnosu na svibanj.

Znatno jeftinija energija


Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju pale za 3,4 posto u eurozoni i za 2,4 posto u EU.

U svibnju smanjene su za 1,6 posto u zoni primjene zajedničke europske valute i za 0,5 posto u Uniji.  Najveći pad cijena zabilježen je u energetskom sektoru, za 16,5 posto u eurozoni i za 14 posto u EU-u. U svibnju smanjene su za 13,5 odnosno za 10,6 posto.

Najviše su pak porasle cijene u sektoru netrajnih potrošačkih dobara, za 8,9 posto u eurozoni i za devet posto u EU-u.

Kada se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda bile su u eurozoni i EU više oko 2,5 posto nego u prošlogodišnjem lipnju. U svibnju smanjene su oko 3,5 posto.

Skok u Mađarskoj


Najviše su u lipnju na godišnjoj razini pale cijene industrijskih proizvoda u Irskoj, za 17,1 posto. Slijede Belgija i Bugarska gdje su smanjene za 12,4 odnosno 11,4 posto.

Najviše su pak ponovno porasle u Mađarskoj za 29,5 posto. Slijedi Slovačka s rastom proizvođačkih cijena za 18,2 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju bile više za 4,2 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U svibnju uvećane su za 3,7 posto.

Blizu su Hrvatskoj u lipnju Cipar i Luksemburg s rastom cijena za 4,7 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!