Pad u industriji eurozone u srpnju izjednačen s početkom pandemije

01.08.2023.

16:25

Autor: M.M./Hina/HRT

Pad u industriji eurozone u srpnju izjednačen s početkom pandemije

Pad u industriji eurozone u srpnju izjednačen s početkom pandemije

Foto: Ivica Galovic / Pixsell

Aktivnost u industriji eurozone smanjila se u srpnju najsnažnije od početka pandemije COVID-a 19, uz smanjenu potražnju, unatoč sniženim cijenama, pokazalo je u utorak istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone pao je u srpnju za 0,7 bodova u odnosu na lipanj, na 42,7 bodova, najnižu razinu od svibnja 2020. godine, utvrdila je Hamburg Commercial Bank (HCOB), koja sastavlja izvješće za S&P Global.

Vrijednosti niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti.

- Čini se da se pad aktivnosti u industriji eurozone nastavlja, konstatira glavni ekonomist HCOB-a Cyrus de la Rubia.

- Snažniji pad proizvodnje, novih narudžbi i obujma nabave na početku trećeg tromjesečja podupiru naše mišljenje da gospodarstvo u cjelini čeka teška druga polovina godine, dodao je De la Rubia.

U najvećem europskom gospodarstvu, Njemačkoj, vlada značajna slabost, dok u Francuskoj i Italiji, drugom i trećem po veličini gospodarstvu u eurozoni, također se od lipnja bilježi znatno pogoršanje.

Zahvaljujući oštrom padu troškova inputa u uvjetima žestoke konkurencije među dobavljačima, kompanije su snizile cijene, ali potražnja je ipak naglo pala, utvrdio je HCOB.

- Europska središnja banka bit će zadovoljna što proizvođačke cijene ponovo padaju ubrzanim tempom, najsnažnijim u gotovo 14 godina. No, zabrinutost zbog poskupljenja usluga i dalje je visoko na njihovom dnevnom redu, naglasio je ekonomist HCOB-a.

ECB je prošli tjedan ponovo podigao kamatne stope u eurozoni, za četvrtinu postotnog boda, fokusirajući se na ograničavanje potražnje, unatoč posustajanju gospodarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!