Hrvatskoj isplaćeno preostalih 277,8 milijuna eura iz fonda solidarnosti

13:28 / 03.01.2022.

Autor: HRT/Hina

Oštećeni objekti u potresu

Oštećeni objekti u potresu

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Europska komisija je priopćila da je Hrvatskoj prošli tjedan iz Europskog fonda solidarnosti isplaćeno 277,8 milijuna eura bespovratne pomoći za saniranje posljedica potresa u Sisačkoj-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji.

Europska unija odobrila je Hrvatskoj 319,2 milijuna eura za saniranje šteta od potresa koji su pogodili središnju Hrvatskoj krajem 2020. i početkom 2021. godine. U kolovozu prošle godine isplaćeno je 41 milijun eura predujma, a u četvrtak ostatak od 277,8 milijuna eura.

Hrvatska je doživjela dva strašna potresa u ožujku 2020. te niz potresa u prosincu 2020. i siječnju 2021. Financijska potpora iz Europskog fonda solidarnosti pridonijet će naporima na oporavku nakon razaranja u potresima te predstavlja vidljiv znak solidarnosti EU-a, rekla je povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira

Komisija je krajem listopada, na temelju zahtjeva koji je Hrvatska podnijela za naknadu sredstava za sanaciju štete nastale u potresima, predložila iznos od 319,2 milijuna eura. Postupak odobravanja toga prijedloga završen je sredinom prosinca u Vijeću EU-a i Europskom parlamentu.

 Hrvatska je prije toga već primila 683,7 milijuna eura bespovratne pomoći za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu iz ožujka 2020., što ukupno čini više od milijardu eura bespovratne pomoći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!