16:00 / 13.05.2021.

Autor: Hina/HRT

Indijska varijanta u Sloveniji s malo šanse za širenje

Preko 17 tisuća novozaraženih, novi rekord

Preko 17 tisuća novozaraženih, novi rekord

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Indijska varijanta koronavirusa, koja je nedavno otkrivena kod jedne osobe u Sloveniji, po mišljenju slovenskih stručnjaka ne predstavlja opasnost da postane dominantnom, premda je zaraznija od osnovnog tipa.

- Vrlo je malo vjerojatnosti da bi došlo do širenja te varijante u Sloveniji, kazala je u srijedu na konferenciji za novinare u Ljubljani Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnog laboratorija za zdravlje, okoliš i hranu.

Prvi slučaj potvrde prisutnosti tog soja u Sloveniji otkrio je, sekvencioniranjem genoma uzorka uzetog 20. travnja od mlađeg muškarca, mikrobiološki laboratorij ljubljanskog medicinskog fakulteta. Riječ je o mlađoj osobi koja se bila vratila iz Indije u Sloveniju i nalazi se u karanteni. Ima samo blaži oblik Covida-19, ali je vjerojatno zarazila još jednu osobu s kojom je u rodbinskoj vezi, objavljuju slovenski mediji.

Po riječima Tjaše Žohar Čretnik, vrlo je malo vjerojatnosti da bi se indijski soj u Sloveniji mogao proširiti, jer mu to nije uspjelo niti u Velikoj Britaniji koja ima brojne kontakte s Indijom, a u Sloveniji 90 posto zaraza čini britanska varijanta. Za indijsku varijantu virusa ona je rekla da je tako mutirani virus po ocjenama engleskih stručnjaka najmanje toliko zarazan kao i britanska varijanta, ali do sada nema izvještaja da bi izazivao teške oblike oboljenja ili smrt u Europi.

Milan Krek, ravnatelj nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ), rekao je na konferenciji za medije da je indijska varijanta u Europi prisutna već duže vremena.

- Za sada se ne čini da je indijska varijanta prevladala nad ostalima u bilo kojoj europskoj državi, kazao je Krek.

Za stanje pandemije u zemlji kazao je da, unatoč padu broja zaraza, Slovenija prema incidenciji još uvijek spada među sedam najugroženijih u Europi. No potvrdio je da bi sadašnje dobro kretanje epidemije moglo dovesti do ukidanja većine mjera početkom lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!