Inflacija u EU prekoračila 10 posto u kolovozu

16.09.2022.

14:27

Autor: HRT/Hina

Inflacija

Inflacija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Godišnja stopa inflacije u EU u kolovozu je premašila 10 posto i na novim je rekordnim razinama, a u Hrvatskoj je iznad prosjeka Unije i eurozone, u okruženju kontinuirano snažnog rasta cijena energije i hrane, pokazalo je izvješće Eurostata.

Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u kolovozu je bila dvoznamenkasta, dosegnuvši u prosjeku 10,1 posto, novu najvišu razinu otkada je europski statistički ured počeo objavljivati izvješća. U srpnju iznosila je 9,8 posto.

U eurozoni godišnja stopa inflacije u kolovozu je uvećana za 0,2 postotna boda, na 9,1 posto, dosegnuvši također novu najvišu razinu otkada je Eurostat počeo pratiti taj pokazatelj. Time je potvrđena procjena s kraja kolovoza. U istom mjesecu lani potrošačke su cijene na godišnjoj razini u 27-članoj Uniji bile više za 3,2 posto, a u 19-članoj eurozoni za tri posto.

Rekordne godišnje stope inflacije ponajprije su rezultat nastavljenog snažnog rasta cijena energenata, za 38,6 posto u području primjene zajedničke europske valute. Snažno su ponovno porasle i cijene u kategoriji hrane, alkohola i duhana, za 10,6 posto u odnosu na kolovoz lani. Na mjesečnoj razini inflacija je u EU iznosila 0,7 posto, a u eurozoni 0,6 posto.

Skok na Baltiku 

Najviše su i u kolovozu porasle potrošače cijene na Baltiku, za 25,2 posto u Estoniji, za 21,4 posto u Latviji i za 21,1 posto u Litvi. U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu i važnom hrvatskom trgovinskom partneru, inflacija potrošačkih cijena iznosila je u kolovozu 8,8 posto. Blizu je i Italija, treće po veličini gospodarstvo i također važan trgovinski partner RH, s inflacijom od 9,1 posto, na razini prosjeka eurozone.

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije, mjerena HICP-om, u kolovozu iznosila 12,6 posto, nadomak rekordnih 12,7 posto, dosegnutih u srpnju. U kolovozu prošle godine iznosila je 3,1 posto. Najbliže su Hrvatskoj bile Rumunjska, s godišnjom stopom inflacije od 13,3 posto, i Slovenija, također važan hrvatski trgovinski partner, gdje je dosegnula 11,5 posto.

Daleko najslabiji rast potrošačkih cijena u kolovozu ponovo je bilježila Francuska, od 6,6 posto. Slijede Malta i Finska s rastom potrošačkih cijena od sedam i 7,9 posto. U usporedbi sa srpnjem godišnja stopa inflacije bila je viša u 15 zemalja članica EU-a, dok je u ostatku Unije smanjena, navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!