Irska se službeno ispričala zbog skandala s domovima za neudane majke

13.01.2021.

12:00

Autor: T.V./Hina

default error photo
Irska država se u srijedu službeno ispričala zbog skandala s domovima za neudane majke u kojima je od 1922. do 1998. umrlo 9000 djece.
Irska država se u srijedu službeno ispričala zbog skandala s domovima za neudane majke u kojima je od 1922. do 1998. umrlo 9000 djece.

-
Država vas je ostavila, rekao je irski premijer Micheal Martin u parlamentu, dan nakon objavljivanja dugo očekivanog izvješća.

U izvješću je rasvijetljena prekomjerna smrtnost u tim ustanovama u vlasništvu Katoličke Crkve i države te opća nesklonost društva rađanju takve djece koju su tada smatrali nezakonitom.

- Ispričavam se zbog toga što smo irskim majkama i njihovoj djeci u tim domovima nanijeli veliku nepravdu, rekao je premijer. Razdoblje koje ide najdalje u prošlost i koje je povjerenstvo istraživalo pokazuje da djevojke koje nisu primile spolni odgoj nisu čak znale ni kako su ostale trudne, a neke su bile žrtve "silovanja i/ili incesta, rekao je Micheal Martin.

- Djeca rođena izvan braka bila su stigmatizirana i s njima se postupalo neljudski, rekao je. Držali smo do pobožnosti, ali nismo pokazali ni najmanju pažnju prema onima koji su je najviše trebali, dodao je.

Isprika irske Crkve zbog tisuća mrtvih novorođenčadi

Irski nadbiskup ispričao se u srijedu žrtvama domova za majke i djecu Katoličke Crkve nakon što je objavljeno izvješće o tisućama mrtve novorođenčadi iz tih domova i zahvalio na rasvjetljivanju "mračnog poglavlja u životu Crkve i društva".

- Prihvaćam da je Crkva očito bila dio te kulture u kojoj su ljudi često bili stigmatizirani, osuđivani i odbačeni, rekao je nadbiskup Eamon Martin nakon što je objavljeno izvješće o tisućama mrtve novorođenčadi u domovima za neudane žene i njihovu djecu od 1920-ih do 1990-ih.

- Zbog toga i zbog dugotrajne boli i nastalih emocionalnih rana, bezrezervno se ispričavam preživjelima i svima koji su osobno pogođeni razotkrivenom stvarnošću, rekao je Martin.

Izvještaj koji je obuhvatio 18 "Domova za majke i djecu", gdje su mlade trudnice desetljećima bile izolirane od društva, zadnji je u nizu vladinih dokumenata koji razotkrivaju neka od najmračnijih djela Katoličke Crkve. Rodbina žrtava tvrdi da su bebe zlostavljane jer su ih rodile neudane žene koje su, kao i njihova djeca, bile mrlja imidžu Irske, zemlje pobožnog katoličkog stanovništva.

Vladini podaci pokazuju da je stopa smrtnosti djece u domovima u kojima su deseci tisuća žena, uključujući i one silovane, bile poslane na porod, iznosila pet puta više od stope smrtnosti djece rođene u obiteljima s vjenčanim roditeljima. U izvješću se navodi da se "užasavajuća stopa smrtnosti" povezuje s nehumanim životnim uvjetima.

Premijer Micheal Martin službeno će se ispričati te će pružiti financijsku podršku i predložiti zakone koji nalažu iskopavanja, ekshumaciju i, gdje je to moguće, identifikaciju posmrtnih ostataka, priopćila je vlada.

Istraga je pokrenuta prije šest godina nakon što je dokaze o masovnom groblju u Tuamu otkrila lokalna povjesničarka Catherine Corless koju su progonila sjećanja iz djetinjstva na mršavu djecu iz doma. Posmrtni ostaci više od 800 djece (od novorođenčadi do trogodišnjaka) pokopani su između 1925. i 1961. godine u samo jednom od Domova za majke i djecu, zabilježeno je u izvješću iz 2017..

Ukupno je umrlo oko 9000 djece, a stopa smrtnosti iznosila je 15 posto, potvrđeno je u izvješću u utorak. Ugled Katoličke Crkve u Irskoj narušen je nizom skandala kao što su pedofilija, zlostavljanja u sirotištima i prisilna posvajanja, a papa Franjo molio je za oprost 2018., tijekom svog prvog posjeta toj državi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!