14:41 / 24.09.2020.

Autor: M.M./Hina

Istra i Varaždin na belgijskoj zelenoj listi

Ilustracija (Borna Filic/PIXSELL)

Ilustracija (Borna Filic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Belgijsko savezno ministarstvo vanjskih poslova objavilo je ažurirani popis zemalja po zonama s obzirom na njihovu epidemiološku situaciju.
Belgijsko savezno ministarstvo vanjskih poslova objavilo je ažurirani popis zemalja po zonama s obzirom na njihovu epidemiološku situaciju, a iako je veći dio Hrvatske i dalje na "crvenoj" te nekoliko regija na "narančastoj", novost je da su dvije, Istra i Varaždin, na "zelenoj" listi.

-
Njemačka na popis rizičnih područja širenja bolesti Covid-19 uvrstila Ličko-senjsku županiju  

Zelena lista označava zemlje i regije u koje su putovanja iz Belgije moguća, pa se tako osim hrvatskih regija Istre i Varaždina izdvajaju bugarska regija Sjeverni centar, nekoliko talijanskih regija, cijeli Lihtenštajn, nekoliko regija u Poljskoj i Švicarskoj te dvije u Švedskoj.

- Objava belgijskih vlasti o regionalnim pristupu ograničenju putovanja u određene zemlje i uvrštenje Istre i Varaždina na zelenu listu dobrodošli su za turizam i pristup koji podupiremo od početka pandemije, rekao je za Hinu direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić.

- U HUT-u od samog početka izbijanja pandemije koronavirusa podupiremo regionalni pristup pri definiranju ograničenja putovanja kao i transparentan okvir za uvođenje tih ograničenja, što je u proteklom razdoblju najbolje ilustrirala Njemačka, kaže Ostojić.

Ocjenjuje da regionalni pristup daje lokalnim zajednicama bolji poticaj za očuvanje kvalitetne epidemiološke situacije te da to pozitivno utječe i na kvalitetu ukupne epidemiološke slike u zemlji.

- Nadamo se da će i druge zemlje prihvatiti takav pristup, koji se uostalom zagovara i na razini EU-a, dodaje Ostojić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!