Istraživanje nije dovoljno, EU mora proizvoditi najnovije čipove

16.05.2023.

12:16

Autor: V.K./HRT/Hina

Proizvodnja čipova u EU

Proizvodnja čipova u EU

Foto: - / Shutterstock

Europa mora proizvoditi najnovije računalne čipove i ne smije dopustiti da bude potisnuta na područje istraživanja ili proizvodnje starijih čipova, upozorio je u utorak europski povjerenik za industriju Thierry Breton.


- Cilje je EU-a udvostručiti udio u globalnoj proizvodnji čipova, na 20 posto, podsjetio je Breton.

Stručnjaci pak primjećuju da EU proizvođačima nudi manju potporu nego SAD i Kina.

- Plan je model za novu generaciju samosvojnijih mjera industrijske politike, uključujući "izravnu potporu proizvodnoj bazi u Europi duž cijelog lanca opskrbe, objasnio je Breton na skupu u organizaciji Međusveučilišnog centra za mikroelektroniku (IMEC).

Naglasio je i da Europa mora staviti naglasak na proizvodnju.

- Biti izvrstan u istraživanju nije dovoljno. Relevatna pozicija u industriji traži gradnju tvornica i proizvodnju u Europi, rekao je povjerenik EU-a.

Otklonio je sugestije da bi se Europa trebala usredotočiti samo na postojeće prednosti u proizvodnji relativno starijih čipova, uglavnom za matičnu automobilsku industriju.

- Odbijamo svaki pokušaj geografske segmentacije prema kojem bi Europa proizvodila starije računalne čipove, a Azija i SAD one najnovije, rekao je.

- EU će surađivati sa saveznicima, a Europa će također braniti svoje industrijske interese i vodstvo ako budu dovedeni u pitanje, poručio je Breton.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!