Italija: Do uštede plina smanjenjem temperature u domovima

06.09.2022.

14:05

Autor: Hina/HRT/V.G.

 Do uštede plina smanjenjem temperature u domovima

Do uštede plina smanjenjem temperature u domovima

Foto: Ilustracija / Shutterstck

Talijanske vlasti planiraju na zimu smanjiti grijanje u domovima i poslovnim prostorima da bi smanjile potrošnju plina i rizike povezane s potpunim prekidom dotoka ruskog plina.


Prije početka sukoba u Ukrajini Italija je 40 posto plina uvozila iz Rusije, no ubrzo se okrenula traženju alternativnih pravaca opskrbe i tek seu manjoj mjeri nastavila oslanjati na Moskvu.

Prema vladinu planu objavljenom u utorak, temperatura će u stambenim i ostalim javnim zgradama biti ograničena na 19 Celzijevih stupnjeva, što je jedan stupanj niže nego prije. U industrijskim prostorima temperatura će se regulirati na 17C, a grijanje će svakodnevno biti uključeno po sat vremena kraće.

Rim je u pregovorima s industrijskim lobijem Confindustria s kojim planira dogovoriti daljnje smanjenje potrošnje plina na dobrovoljnoj osnovi.

Italija se nada da će ovakva ograničenja smanjiti potrošnju plina za oko 3,2 milijarde kubičnih metara u razdoblju od kolovoza do ožujka.

Istodobno vlasti kane smanjiti potrošnju za dodatnih 2,1 milijardi kubičnih metara tako što će za proizvodnju električne energije koristiti alternativne izvore, a pojedinci i tvrtke će se poticati na smanjenu potrošnju, što znači da bi ukupna potražnja za energentima mogla pasti za 15 posto, u skladu sa širim planovima Europske unije.

Od početka rujna Italija je napunila svoje spremnike plina do 83 posto kapaciteta kako bi stvorila zalihe prije početka hladnijih mjeseci, stoji u dokumentu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!