Italija: Voda se postupno povlači, crveni alarm ostaje na snazi u regiji Emilia-Romagni

22.05.2023.

Zadnja izmjena 20:08

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Italija: U katastrofalnim poplavama poginulo 14 osoba

Italija: U katastrofalnim poplavama poginulo 14 osoba

Foto: Antonio Denti / Reuters

S poplavama se još bore stanovnici Italije. Iako se voda postupno povlači i brojne su prometnice ponovno otvorene - crveni alarm ostaje na snazi u regiji Emilia-Romagni. U katastrofalnim poplavama poginulo je 14 osoba. Pogođeno je više od 100 gradova, a 20.000 ljudi još se ne može vratiti u svoje domove. Trenutačno su najveća opasnost odroni i klizišta.

U talijanskoj regiji Emilia-Romagna kiša je jučer napokon stala.

U središtu Cesene djeca su se jutros vratila u škole. Ostatak grada još je poplavljen.

U jednoj od najvažnijih poljoprivrednih regija u Italiji u 36 sati prošloga tjedna palo je kiše koliko je padne u šest mjeseci. Višemjesečne suše, mraz, a sada i poplave poljoprivrednicima su nanijele golemu štetu.

- Teško je izračunati štetu. Ove godine neće biti žetve, a možda ni nekoliko idućih. To se ponajprije odnosi na nasade kivija. Te su biljke vjerojatno uništene jer im je korijen dugo bio pod vodom, rekla je Patrizia Cavassi, poljoprivrednica.

- Rijeka dugo nije očišćena. Prema mom skromnom farmerskom mišljenju - da tok rijeke nije bio blokiran, šteta bi bila mnogo manja, dodala je Annalisa Cvassi.

video thumb

U poplavama je poginulo 14 ljudi. Više od 36.000 osoba bilo je primorano napustiti dom, mnogi su se vratili.

Snažan vjetar, odroni, uništene ceste otežavali su spasilačkim ekipama da stignu do unesrećenih. Stotinjak gradova i mjesta je opustošeno, mnoga su još pod vodom.

Talijanska vlada sutra će odlučiti o hitnim mjerama. Premijerka Girogia Meloni jučer je obišla poplavljena područja, u teško stradalom gradu Raveni obećala je potporu u oporavku regije.

- Vlada i druge institucije će pomoći. U ovakvoj situaciji postoji veoma dragocjena razina suradnje. Ovo je tragedija, ali može biti i prilika da se uzdignemo snažniji, rekla je Meloni.

Europska unija aktivirala je mehanizam za civilnu zaštitu. Italiji stižu pumpe za saniranje posljedica poplave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!