Italija zamrznula imovinu ruskih oligarha vrijednu oko 140 milijuna eura

05.03.2022.

17:59

Autor: T.D./HRT/Hina

Italija zamrznula imovinu ruskih oligarha

Italija zamrznula imovinu ruskih oligarha

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Talijanska vlada u subotu je objavila da vrijednost dosad zamrznute imovine ruskih oligarha u Italiji iznosi oko 140 milijuna eura, uključujući i jahte koje su zaplijenjene.

Najznačajnija je zapljena jahte Lady M, vrijedne 65 milijuna eura u vlasništvu Alekseja Mordašova, ruskog oligarha bliskog Vladimiru Putinu koji je na meti sankcija Europske unije nakon što je Moskva napala Ukrajinu.

Druga jahta, Lena, vrijedna oko 50 milijuna eura u vlasništvu je Genadija Timšenka, milijardera, suosnivača Gunvora, tvrtke za trgovinu, koja je u petak također je zaplijenjena. 

Zaplijenjena je i imovina u vrijednosti od oko 17 milijuna eura u vlasništvu ruskog milijardera Ališera Usmanova.

U priopćenju talijanske vlade stoji da su zaplijenjene i nekretnine u vlasništvu dviju osoba bliskih ruskim vlastima, čija ukupna vrijednost iznosi oko 11 milijuna eura.

Europske sankcije ciljaju na više od 500 ruskih osoba ili pravnih subjekata, čija se imovina i gospodarski resursi moraju postupno zamrzavati sve dok ih europske države ne uspiju locirati i povezati s njihovim vlasnicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!