15:33 / 22.02.2022.

Autor: Hina/HRT

Britanija sankcionirala ruske banke i oligarhe

Britanski parlament

Britanski parlament

Foto: REUTERS TV / Reuters

Velika Britanija u utorak je sankcionirala pet ruskih banaka i tri pojedinaca, uključujući Genadija Timčenka, bliskog ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. 

Sankcije za pet banaka i trojicu oligarha


Britanski premijer Boris Johnson rekao je da se svijet sada mora pripremiti za iduću fazu Putinovog plana jer Kremlj priprema teren za invaziju Ukrajine većeg opsega.


Britanija je zaprijetila da će blokirati pristup ruskih tvrtki američkom dolaru i britanskoj funti, spriječiti Ruse da prikupljaju kapital u Londonu te otkriti ono što je Johnson nazvao 'babuškom' vlasništva nekretnina i tvrtki.


Johnson je parlamentu kazao da će biti sankcionirano pet banaka Rossiya, IS Bank, GenBank, Promsvyazbank i Black Sea Bank, uz trojicu pojedinaca Timčenka, Igora Rotenberga i Borisa Rotenberga.


- Ovo je prva tranša, prvi baraž onoga što smo spremni poduzeti, rekao je Johnson.


- Bilo kakva imovina koju imaju u Britaniji bit će zamrznuta, a pojedincima koji su povezani s njom bit će zabranjeno ulaziti u državu, kazao je britanski premijer.


Dio britanskih zastupnika tražilo je Johnsona da bude još stroži prema ruskim financijašima. Neki su čak i tražili izopćenje ruskih oligarha iz Britanije, kao i ruskog novca s londonskog financijskog tržišta.


Među sankcioniranima nema triju najvećih ruskih banaka Sberbanka, VTB-a i Gazprombanka.


Stotine milijardi dolara slilo se iz Rusije u London i britanske prekomorske teritorije od pada Sovjetskog Saveza 1991., a London je postao najpoželjniji zapadni grad za superbogate Ruse.


Tko je Timčenko


Britanci su objavili da je Timčenko, jedan od osnivača tvrtke Gunvor, bio veliki suvlasnik banke Rossiya koja ima udio u National Media Groupu koja je podržavala destabilizaciju Ukrajine nakon ruske aneksije Krima 2014. godine.


- Banka Rossiya podržavala je konsolidaciju Krima u Rusku Federaciju integrirajući financijski sustav nakon aneksije tog poluotoka, objavio je London.


Timčenko, po Forbesu 'težak' 23,5 milijardi funti, blizak je saveznik ruskog predsjednika Putina, kao i braća Rotenberg.


- Boris Rotenberg je prominentni ruski biznismen s bliskim osobnim vezama s ruskim predsjednikom, objavila je Britanija, dodavši kako njegov brat ima i obiteljske veze s Putinom, pod čijom vladavinom su se obogatili.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!