16:34 / 13.03.2021.

Autor: Sanja Gvozdanović/Agenda svijet/IMS/P.F./HRT

Između novca i zdravlja

Bundestag

Bundestag

Foto: Agenda svijet / HRT

Njemačka je tijekom prvog vala pandemije na sve načine pokušavala nabaviti prijeko potrebnu zaštitnu opremu. Kupnja milijuna maski i rukavica bila je za neke prevelik izazov. Zbog mita od najmanje 250.000 eura dvoje zastupnika podnijelo je ostavke.

Tamošnji mediji tvrde da je to tek vrh ledene korupcijske sante. Afera bi mogla utjecati i na popularnost vladajuće koalicije CDU/SPD, čiji su članovi nestašni zastupnici. Ova 2021. u Njemačkoj je, naime, godina izbora.

U spokojni bavarski grad Günzburg nemir je unio skandal koji potresa Njemačku.

Šesto tisuća eura navodno je bila naknada Georgu Nüssleinu, zastupniku Kršćansko-socijalne unije, za posredovanje u nabavi zaštitnih maski. Za tvrtku iz Offenbacha lobirao je u saveznom i bavarskom ministarstvu zdravstva u saveznom Ministarstvu unutarnjih poslova.

Zbog sumnje u korupciju državno odvjetništvo u Münchenu već je pokrenulo istragu.

Günzburg je Nüssleinova izborna jedinica. Nakon izbijanja skandala, iako se teško odrekao funkcija, rekao je da se neće kandidirati za novi saziv Bundestaga.

Na nabavi zaštitnih maski zaradio je i Nikolas Löbel, zastupnik Kršćansko-demokratske unije. Njegova tvrtka dobila je 250.000 eura provizije za "posredovanje" pri sklapanju ugovora između dobavljača u njegovoj saveznoj zemlji Baden-Württembergu i dviju privatnih tvrtki iz Mannheima i Heidelberga. Zaštitne maske naručila je njemačka država.

Löbel je podnio ostavku i napustio stranku. No, svojim sumnjivim poslovima dvojac je zadao posljednji u nizu udaraca koje u izbornoj godini primaju kršćanski demokrati kancelarke Angele Merkel.

Njemački institut za politička istraživanja anketirao je Nijemce kome će dati svoj glas na saveznim izborima. Potpora kršćanskim demokratima i njihovoj sestrinskoj stranci prema tom istraživanju pala je na najnižu razinu od početka pandemije. Još donedavna hvaljeni odgovor vlade na krizu izazvanu koronavirusom suočava se sa sve više kritika. Nezaposlenost u zemlji raste.

U najvećoj europskoj ekonomiji pandemija ostavlja golemu štetu. Narušeno povjerenje u političare na naplatu bi moglo stići već ove nedjelje kad na regionalne izbore izlaze u Baden-Württembergu i Rheinland-Pfalz (Falačkom Porajnju). Potpora CDU-u uoči izbora ondje slabi pa se nastoje distancirati od skandala s maskama.

Njemačkim oporbenim političarima ni do sada nije manjkalo povoda za kritike na račun vladajućih, među ostalim, i zbog korupcije. Govore kako nije riječ samo o pojedinačnim slučajevima nego o sustavu. Mediji ne isključuju mogućnost da Löbel i Nüsslein nisu jedini političari koji su se prihvatili nečasna posla prepoznavši mogućnost zarade na ovoj zdravstvenoj krizi.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!