Izračunajte učinak svog životnog stila na okoliš

03.06.2021.

21:03

Autor: P.F./Hina

Okolišni otisak

Okolišni otisak

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kalkulator osobnog okolišnog otiska, predstavljen u četvrtak na EU-ovom Zelenom tjednu, pomaže građanima EU da izračunaju učinke svog životnog stila na okoliš kroz pet područja potrošnje, hrane, mobilnosti, stanovanja, predmeta u kućanstvu do uređaja.

Kalkulator osobnog okolišnog otiska služi kao izvrstan odgovor na pitanje što promijeniti u trenutnom životnom stilu kako bismo ga učinili održivijim, rekli su autori projekta.

Kalkulator pokriva 16 pokazatelja utjecaja na okoliš koji se odnose na emisije generirane u tlo, vodu i zrak, kao i na korištenje resursa, a oni se nakon popunjavanja svih stavki "sažimaju" u jedinstveni rezultat.

Njime se kroz pet područja, hranu, mobilnost, stanovanje, predmeta i uređaja u kućanstvu, izračunava koliko štetimo okolišu, pretjeranom konzumacijom recimo crvenog mesa, nerecikliranjem, bacanjem uređaja prije vremena, stanovanjem u neodrživim okolnostima te usmjerava svakog potrošača na to što mora promijeniti u svom načinu života da bi potaknuo održivost.

Jedna od osnivačica projekta kalkulatora osobnog okolišnog otiska Serenella Sala istaknula je na konferenciji da je upravo taj kalkulator ključna stvar koja će pomoći građanima Europske unije i svijeta da shvate koliko promjenom svog životnog stila mogu pomoći prirodi i okolišu.

- Hrana, mobilnost i stanovanje najbitnije su stavke koje bi svatko od nas trebam težiti promijeniti na bolje, onoliko koliko ekonomske mogućnosti to dopuštaju, rekla je Sala.

Kalkulatoru se može pristupiti na internetskom portalu Europske komisije - kalkulator.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!