15:55 / 09.03.2021.

Autor: Hina/HRT

J&J zabrinut da neće moći EU-u isporučiti dogovorene doze cjepiva

Cjepivo tvrtke Johnson&Johnson

Cjepivo tvrtke Johnson&Johnson

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Tvrtka Johnson & Johnson upozorila je Europsku uniju da bi problemi u opskrbi mogli zakomplicirati plan isporuke 55 milijuna doza cjepiva bloku u drugom kvartalu godine, rekao je u ponedjeljak dužnosnik EU-a Reutersu.

Svako novo kašnjenje bilo bi dodatan udarac europskom planu cijepljenja, čiju su realizaciju već otežale smanjene pošiljke proizvođača cjepiva i sporo provođenje cijepljenja u brojnim članicama bloka. 


J&J prošli je tjedan rekao EU-u kako je zabrinut da zbog problema u opskrbi sastojcima za proizvodnju cjepiva i opremom neće moći ostvariti cilj isporuke, 55 milijuna doza cjepiva do kraja lipnja, rekao je za Reuters dužnosnik EU-a uključen u razgovore s tom američkom tvrtkom. 


Dužnosnik je dodao da je kompanija rekla kako nije nemoguće dostići cilj, ali je iskazala oprez. 


Očekuje se da će medicinski regulator EU-a 11. ožujka odobriti cjepivo tvrtke J&J koje se daje u jednoj dozi. Dužnosnici EU-a naveli su da bi isporuke tog cjepiva mogle početi u travnju. 


Kompanija se obvezala na isporuku 200 milijuna doza svog cjepiva bloku ove godine. 

- U skladu s našim dogovorom, očekujemo da ćemo početi isporučivati dogovorenih 200 milijuna doza EU-u u drugom kvartalu 2021., priopćila je tvrtka J&J te odbila komentirati moguća kašnjenja u isporuci. 

J&J u ožujku je počeo isporučivati cjepivo Sjedinjenim Državama i treba im dostaviti 100 milijuna doza do kraja svibnja, ali gotovo je prepolovio količine najavljene za ožujak, na samo 20 milijuna doza, dok nastoji ojačati nove proizvodne pogone.


Glasnogovornik Europske komisije odbio je komentirati raspored isporuke cjepiva te tvrtke. Komisija koordinira pregovore EU-a s proizvođačima cjepiva i našla se na udaru kritika zbog svoje uloge u uvođenju cijepljenja, u kojem se zaostaje za Velikom Britanijom i SAD-om.


Interni dokument njemačkog ministarstva zdravstva od 22. veljače i raspored koji je talijansko ministarstvo zdravstva objavilo 3. ožujka potvrđuju da se J&J, prema ugovoru sklopljenom s EU-om, obvezao isporučiti oko 55 milijuna doza u drugom kvartalu godine.


To uključuje oko 10 milijuna doza Njemačkoj i 7,3 milijuna Italiji. Očekuje se da će se u trećem kvartalu te zalihe udvostručiti.

No J&J još nije iznio podatke o planiranim isporukama. 


Članice EU-a već su prije ove godine pokrenule pitanja o proizvodnoj mreži J&J-a i ugovoru s EU-om, prema kojemu će se cjepiva proizvedena u nizozemskoj tvornici slati u SAD na pakiranje u bočice prije nego što se ponovno pošalju u EU.


Drugi europski dužnosnik, također uključen u razgovore s proizvođačima cjepiva, rekao je da blok pokušava ojačati industrijski kapacitet i povećati pakiranje tih cjepiva u EU-u.


Količine isporučenog cjepiva često se razlikuju od ugovornih obveza jer se proizvođači cjepiva muče s isporukom milijuna doza u što bržem tempu usred pandemije.


AstraZeneca smanjila je planiranu isporuku 90 milijuna doza cjepiva na 40 milijuna doza Uniji u prvom kvartalu i najavila bloku da će prepoloviti zalihe cjepiva u drugom kvartalu. Poslije je priopćila da nastoji isporučiti više doza cjepiva izvan Europe.

Tvrtke Pfizer/BioNTech i Moderna također su kasnile s isporukom cjepiva EU-u, ali uspjele su zadržati ciljeve za prvi kvartal.


Prema ugovoru EU-a i J&J-a, Unija može naručiti još 200 milijuna doza i udvostručiti svoju zalihu cjepiva te američke tvrtke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!