12:27 / 05.03.2021.

Autor: Miro Aščić/Dnevnik u podne/HTV

Nestašica cjepiva u EU-u, najteže u Češkoj

Prag, Češka

Prag, Češka

Foto: David W Cerny / Reuters

Nakon što je Europska komisija blokirala isporuku AstraZenecina cjepiva iz Italije Australiji, Canberra je zatražila od Europske komisije da razmotri tu odluku. Naime, sve članice Europske unije suočavaju se s nestašicom cjepiva. Najteže je u Češkoj, a broj novozaraženih opet raste u Francuskoj, Italiji i Mađarskoj.

Francuske bolnice izložene su sve većem pritisku zbog porasta broja novozaraženih i hospitaliziranih. Svaki dan zarazi se u prosjeku 25 tisuća Francuza, a 60 posto novih slučajeva povezano je s britanskim sojem koronavirusa.

- Virus cirkulira manje ili čak usporava u nekim područjima, dok u nekima primjećujemo brzo širenje, znatno iznad nacionalnog prosjeka, komentirao je francuski premijer Jean Castex.

U Europi je najteže pogođena Češka, koja se suočava sa snažnim trećim valom pandemije. Broj pacijenata u bolnicama raste svaki dan, a problematično je to što hospitaliziraju mlađe ljude koji su u težem stanju nego pacijenti koje su imali jesenas. Zbog rapidnog širenja virusa, češki predsjednik Miloš Zeman zatražio je cjepivo od Kine.

Mađarska već upotrebljava i rusko i kinesko cjepivo, a iako je prvu dozu dosad primilo više od 8% Mađara, znatno više od prosjeka u Europskoj uniji, najviše je novozaraženih u posljednja tri mjeseca, zbog čega je uvela još strože mjere.

- Mađarska je trenutačno treća u Europi po broju cijepljenih na sto tisuća stanovnika, ali to i dalje nije dostatno za zaustavljanje širenja novih sojeva koronavirusa, kaže Gergely Gulyas, predstojnik ureda mađarskog premijera.

U Europskoj uniji prvu dozu cjepiva u prosjeku je primilo malo više od 5% stanovnika, odnosno 23 od gotovo 450 milijuna stanovnika. Budući da tvrtke kasne s isporukom, Europska komisija blokirala je isporuku više od 250 000 doza AstraZenecina cjepiva iz Italije Australiji.

- Italija je sigurno odgovorna za blokiranje isporuke cjepiva kroz mehanizme Europske unije. Zatražili smo od Europske komisije da preispita tu odluku, poručio je australski premijer Scott Morrison.

Europska agencija za lijekove počela je razmatrati rusko cjepivo Sputnjik V, ali Europska komisija objavila je da ne pregovara o njegovoj nabavi. Europski regulator 12. ožujka donijet će odluku o cjepivu američke tvrtke Johnson&Johnson, koje je već odobreno u Sjedinjenim Državama. Ondje je prvu dozu cjepiva primilo više od 50 milijuna ljudi.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!