12:45 / 23.02.2022.

Autor: Hina/I.B.

Janša ide u Ukrajinu izraziti potporu u okviru priznatih granica

Janez Janša

Janez Janša

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Slovenski premijer Janez Janša boravit će u četvrtak i petak u posjetu Ukrajini, potvrdio je ured predsjednika slovenske vlade navodeći da premijer želi time izraziti slovensku potporu europskoj perspektivi Ukrajine i potvrditi privrženost načelima teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta.

Prilikom "radnog posjeta" Janša će se sastati s predsjednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom, a razgovarat će i s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Cilj posjeta je "iskazati potporu europskoj i euroatlantskoj perspektivi Ukrajine, te potvrditi privrženost Slovenije politici teritorijalne cjelovitosti i suverenosti Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica", navedeno je u priopćenju u najavi posjeta koji će, kako se navodi, biti i prilika za jačanje i produbljenje bilateralnih odnosa Slovenije i Ukrajine.

Kako prenose slovenski mediji, Janša u Ukrajinu u sadašnjem napetom trenutku odlazi na raniji poziv ukrajinskog premijera Šmihala, s kojim je nedavno razgovarao telefonski, a u Kijev će otputovati zrakoplovom slovenske vojske u srijedu.

Slovenija će prilikom Janšina posjeta Ukrajini dostaviti toj zemlji i materijalnu pomoć preko mehanizma EU-a za područje civilne zaštite. Riječ je o pomoći vrijednoj 163 tisuće eura, a čine je vreće za spavanje, gumene čizme, dizelski generatori, rukavice i higijenske maske.

Mediji navode da je Janša nakon razgovora sa Šmihalom prije dva tjedna kazao da EU i NATO potporom Ukrajini brane i same temelje na kojima su te asocijacije izgrađene.

Zadnjih dana Slovenija je izašla i s inicijativom da se Ukrajini omogući brzo uključenje u Europsku uniju, odnosno da joj se dade jasnija europska perspektiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!