17:06 / 04.02.2021.

Autor: I.Z./M.M./Hina/HRT

Za prelazak slovenske granice bit će potreban negativan test na koronavirus

default error photo

Susjedna Slovenija, unatoč višemjesečnom zaključavanju, nikako da epidemiju stavi pod kontrolu. Prema najnovijoj odluci, dodatno se postrožuju uvjeti za prelazak granice, što će posebno pogoditi dnevne migrante iz Hrvatske kojih je više tisuća na radu u Sloveniji. 


HRT-ova reporterka Sara Badžek s graničnog prijelaza Mursko Središće u Dnevniku HTV-a kazala je kako je danas slovenski premijer Janez Janša poručio da nema više crvenih regija, nego je cijela država crvena pa se postrožuju i uvjeti prelaska granica.

Badžek je naglasila da će prema najavama, za prelazak slovenske granice biti potreban negativan test na koronavirus.

- Naime, do sada su se dnevne migracije do 12 sati događale bez negativnog testa pa su Hrvati nesmetano, bez previše kontrola, mogli u Sloveniju, rekla je.

Dodala je da će ova odluka utjecati na hrvatske radnike koji svakodnevno putuju u Sloveniju na posao, te bi test trebali raditi svakih tjedan dana.

HTV-ova reporterka kazala je da je takvih osoba u ovom pograničnom području mnogo. Badžek je istaknula kako je na graničnom prijelazu Mursko Središće na dan 600 do 800 prelazaka, među njima su i oni koji na posao putuju u obližnje slovenske gradove.

Kazala je kako je danas razgovarala s nekima od njih, te su rekli da nikakve konkretne informacije nemaju, no nadaju se da će se za testiranja pobrinuti poslodavci. Badžek je rekla da su se pojedinci obratili lokalnim vlastima pa se razmatra opcija da se organizira testiranje za sve kojima je to potrebno.

Poručila je kako je slična situacija i u susjednoj Varaždinskoj županiji gdje je primjerice jučer granicu prešlo više od tisuću građana.

HTV-ova reporterka istaknula je da će ovo pravilo vrijediti za sve koji u Sloveniju odlaze zbog zdravstvenih usluga, pomoći članu obitelji ili održavanja nekretnine ili zemljišta, kao i za one koji u Sloveniju putuju zbog sudjelovanja u obrazovanju.

Badžek je poručila kako neslužbeno doznaje da bi ova odluka mogla stupiti na snagu sutra od ponoći, a mogla bi se razmatrati svakih tjedan dana. 

Povratak u škole

Svi osnovci prvih triju razreda u Sloveniji moći će od idućeg tjedna pohađati nastavu, a ne samo oni u epidemiološki "boljim" regijama, a isto vrijedi i za dječje vrtiće, potvrdio je premijer Janez Janša koji je skeptičan u pogledu radikalnijeg ukidanja važećih restrikcija.

Prema njegovim riječima, zbog smanjenja razlika među regijama za ublažavanje mjera u školstvu više neće vrijediti regionalni pristup, nego će biti primjenjivano epidemiološko stanje na nacionalnoj razini, na temelju već utvrđenih kriterija iz vladina "semafora" za epidemiju bolesti COVID-19.

Premda su neki trendovi trenutačno "pozitivni", epidemiološko stanje u Sloveniji je još "ozbiljno", a Slovenija je još uvijek u vrhu zemalja EU-a prema broju novih zaraza na 100.000 stanovnika, odnosno prema incidenciji zaraze, upozorio je Janša.

Slovenski premijer rekao je kako je i u Sloveniji, koja primjenjuje mjere kao i većina europskih država, još uvijek prisutna dilema o mogućoj proširenosti "novih" sojeva, odnosno varijanti virusa, što je mogući uzrok zašto se broj novozaraženih nije smanjio onoliko koliko se očekivalo. Najavio je da će se u zemlji i zbog toga nastaviti s masovnim tetiranjem brzim antigenskim testovima.

Odgovarajući na prijedlog epidemiologa o opširnijem ublažavanju restriktivnih mjera, Janša je rekao da će vlada o tome raspravljati idući tjedan i da će se pritom držati već dogovorenih kriterija o tome kad je otvaranje djelatnosti i ukidanje restrikcija moguće.

Na ranije održanoj konferenciji za novinare epidemiologa koji savjetuju vladu, epidemiolog Mario Fafangel iznio je da je struka predložila vladi povratak u škole svih učenika do petog razreda osnovne škole, ukidanje zabrane kretanja izvan matičnih općina i regija te da se razmotri ukidanje policijskog sata. Janša je najavio da će vlada o tome raspravljati iduće srijede, upozorivši na oprez od mogućega ponovnog zamaha epidemije.

Većinu najstrožih restriktivnih mjera, kao online obrazovni proces, policijski sat i zabranu napuštanja matičnih regija i općina, osim za predviđene izuzetke, slovenska vlada uvela je krajem listopada.

Već dulje vlada je izložena kritikama javnosti da ne provodi adekvatne mjere jer restrikcije nisu dale znatnijeg rezultata iako traju jako dugo. Janša je pak dugo ustrajao na tezi da se dio stanovništva mjera ne drži onako striktno kako bi trebalo zbog "protuvladine" propagande "ekstremne" ljevice i "mainstream medija".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!