11:42 / 23.03.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Janša u Kijev šalje "vojnu diplomatsku misiju" kao znak podrške Ukrajini

Janez Janša

Janez Janša

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Slovenska vlada nije uspjela dobiti diplomata koji bi otišao u Kijev kao privremeni otpravnik poslova veleposlanstva u Ukrajini, pa će tu ulogu preuzeti potpukovnik slovenske vojske, javljaju u srijedu slovenski mediji.

Kako prenosi televizijska postaja POP-TV, koja se poziva na neslužbene ali pouzdane izvore, "dobrovoljca" u ministarstvu vanjskih poslova koji bi otišao u Kijev premijer Janez Janša nije uspio naći pa se vlada obratila ministarstvu obrane.

Dogovoreno je da dužnost otpravnika poslova preuzme časnik u rangu potpukovnika koji će privremeno biti zaposlen u ministarstvu vanjskih poslova, te poslan u Kijev s odgovarajućom ekipom.

Odluku o slanju privremenog otpravnika poslova i ekipe vlada bi trebala donijeti danas na sjednici, a premijer Janša će o tome u četvrtak obavijestiti lidere NATO saveza i EU-a na izvanrednom zasjedanju u Bruxellesu.

Riječ je o nastojanju Janše, koji je nedavno posjetio Kijev zajedno s poljskim i češkim premijerom, da u ukrajinsku prijestolnicu pošalje "neuobičajenu vojnu diplomatsku misiju" koja neće imati mnogo uobičajenog diplomatskog posla, ali će njena nazočost biti "jak simbol" potpore Ukrajini, premda donosi i "mnogo rizika", navodi POP-TV.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!