19:02 / 10.12.2019.

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/HRT

Je li sud EU-a nadležan za slovensku tužbu?

-

-

Foto: - / -

Hrvatska se iz arbitraže povukla nakon otkrića da su sudac u arbitraži Jernej Sekolec i slovenska diplomatkinja dogovarali pravne argumente i lobiranje kod drugih sudaca u postupku o granici.
U rješavanju slovensko-hrvatskog graničnog spora, već je mjesecima "status quo". Nakon što je Hrvatska, zbog kontaminiranog procesa, izašla iz cijelog postupka i ne priznaje odluku arbitražnog suda, Slovenija je podnijela tužbu protiv naše zemlje pred Europskim sudom u Luksemburgu.

Sutra ujutro Europski sud u Luxembourgu odlučit će je li nadležan suditi o slovenskoj tužbi protiv Hrvatske.

- Nezavisni odvjetnik ide pred sud tako da teško je komentirati i to se nikad ne komentira. Idemo lijepo pričekati što će gospodin reći, rekao je ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman.

Slovenija je Hrvatsku sudu u Luxembourgu tužila u srpnju prošle godine nakon što je u praksi neuspješno pokušala provoditi odluku arbitražnog suda koju Hrvatska ne priznaje.

- Podnošenje tužbe protiv Hrvatske znači da u ovom slučaju pokušavamo ublažiti napetosti i sve prebaciti na stručnu, pravnu razinu, rekao je bivši predsjednik slovenske vlade Miro Cerar 9. srpnja 2018.

A Hrvatska se iz arbitraže povukla nakon otkrića da su sudac u arbitraži Jernej Sekolec i slovenska diplomatkinja dogovarali pravne argumente i lobiranje kod drugih sudaca u postupku o granici. Čim je ta afera otkrivena, slovenski je sudac podnio ostavku, a Hrvatski sabor donio jednoglasnu odluku o napuštanju kontaminiranog procesa.

A na sudu u Luxemburgu Hrvatska je uložila prigovor na slovensku tužbu i ponovila stajalište da je problem granice naslijeđen iz bivše države te da se mora riješiti bilateralno na temelju međunarodnog prava.

- Polazeći od argumenata koje smo mi isticali tijekom usmene rasprave i u pisanom dijelu i uzimajući pitanja koja smo dobivali od samih članova suda mislim da bi mogli biti optimistični, ali zaista ostaje za vidjeti kako će sutra biti proglašeno to mišljenje, rekla je državna tajnica u MVEP-u Andreja Zgombić Metelko.

Pravi spor između Hrvatske i Slovenije nije pitanje prava Europske unije za što bi bio nadležan sud Europske unije nego da je ostao onaj naš stari spor o valjanosti granice, arbitražnog spora i arbitražne odluke, a da to su pitanja koja sud EU nije nadležan rješavati.

No Slovenija i dalje nastavlja po starom. Hrvatskim ribarima u Savudrijskoj vali slovenska policija svakodnevno piše kazne čiji se iznos već popeo na više od milijun eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!