22:33 / 24.07.2019.

Autor: Hina

Johnson imenovao nove ministre, obećao novi sporazum o Brexitu

-

-

Foto: - / -

Obećao je novi, odvažni sporazum o brexitu do 31. listopada, prekorivši "mrgude" i političku klasu koji su, kako je rekao, zaboravili na ljude kojima bi trebali služiti.
Boris Johnson svoju je dužnost novog britanskog premijera započeo obećanjem o novom, odvažnom sporazumu o brexitu s Europskom unijom do 31.  listopada, prekorivši "mrgude" i političku klasu koji su, kako je rekao, zaboravili na ljude kojima bi trebali služiti. istovremeno iz Downing Streeta stižu vijesti o novim ministrima.  

Dominic Raab novi je britanski ministar vanjskih poslova i prvi državni tajnik. Raab je bio ministar za brexit u vladi premijerke Therese May koju je napustio zbog neslaganja oko tog gorućeg pitanja. Slovi kao euroskeptik koji nema problema izvesti Britaniju iz EU-a bez sporazuma. Ima crni pojas u karateu. U svojoj prvoj izjavi kao šef diplomacije je kazao da je najvažnije zemlju povući iz europskog bloka te da se nada da će izaći sa sporazumom. Što se Irana tiče, kazao je da se radi o osjetljivom pitanju te da neće žuriti sa zaključcima. Raab je sin židovskog izbjeglice iz Češke koji je 1938. pobjegao pred nacistima. Studirao je pravo na Oxfordu prije nego je postao međunarodni odvjetnik.Novi ministar financija Sajid Javid, bivši ministar unutarnjih poslova, imenovan je prvim ministrom financija iz redova jedne etničke manjine. Bivši bankar, Javid, je u 25. godini bio potpredsjednik banke Chase Manhattan, nakon čega je radio u Deutsche Bank prije nego je ušao u politiku. Zagovornik je slobodnog tržišta. Javid (49) je veliki obožavatelj bivše premijerke Margaret Thatcher i u svom uredu ima njezin portret. Na referendumu 2016. podržao je ostanak u EU. Sin je pakistanskih muslimana i imigranata, a njegov otac bio je vozač autobusa.Ministricom unutarnjih poslova u novoj Johnsonovoj vladi postala je Priti Patel. Zalagala se za odlazak iz EU-a te je vrlo otvoreno kritizirala pristup brexitu bivše premijerke Therese May. Glasala je protiv njezinog sporazuma o brexitu na svakom glasanju koje je predstavljeno pred parlamentom. Kći indijskih roditelja, Patel je započela pokret "Spasimo britanski curry" tijekom kampanje za referendum kojim je pokušala ukazati na to da bi imigracijski sustav poslije brexita bio pošteniji prema onima izvan Europske unije te bi smanjio nestašicu kuhara u indijskim restoranima u Britaniji.Premijer Boris Johnson zadržao je Stephena Barclaya kao ministra za brexit. Na svom Twitteru Barclay je prije par dana napisao da bi izlazak iz EU-a brz sporazuma "poremetio" stvari, ali da bi "neizlazak bio najgori ishod".Novi britanski premijer imenovao je Bena Wallacea za novog ministra obrane. Matt Hancock ostaje ministar zdravlja, a za ministricu okoliša imenovana je Theresa Villiers.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!