Nehammer: Neće biti austrijskog veta na ulazak RH u šengenski prostor

22.11.2022.

19:21

Autor: Šime Vičević/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Schengenski prostor

Schengenski prostor

Foto: HTV / HRT

Ne stišavaju se reakcije na izjave austrijskog ministra unutarnjih poslova Gerharda Karnera, koji se usprotivio proširenju šengenskog prostora. Dok domaća politička scena očekuje da će Hrvatska 8. prosinca ipak dobiti konačnu potvrdu za ulazak u Schengen, premijer i predsjednik razgovarat će s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom, koji u službeni posjet Hrvatskoj stiže sutra.

Kakva će biti odluka Austrije?

Austrijski kancelar Karl Nehammer je dan prije posjeta Zagrebu rekao da njegova zemlja neće staviti veto na pristupanje Hrvatske šengenskom prostoru.

Teško da osjećamo bilo kakav migrantski pritisak iz Hrvatske prema sjeveru. Budući da Hrvatska ispunjava zahtjeve zaštite granice na uzoran način, ja tu ne vidim problem. O zemljama se glasuje pojedinačno, rekao je Nehammer u razgovoru s novinarima u utorak u Klagenfurtu, a prenosi austrijski dnevnik Kleine Zeitung.

List dodaje da to jednostavnim jezikom znači da je prijetnja vetom usmjerena prema Bugarskoj i Rumunjskoj.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner izazvao je veliku zabrinutost u Hrvatskoj nakon što je rekao da se protiv proširenju šengenskog prostora na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku. On je proteklih dana u više navrata rekao da se protivi proširenju šengenske zone, za koju je rekao da ne funkcionira, što se vidi po povećanom broju tražitelja azila u Austriji.

To je istaknuo i kancelar Nehammer koji je rekao da je u Austriji 100.000 ljudi koji su neregularno prešli granicu, od kojih je 75.000 prešlo zemlje poput Rumunjske, Bugarske i Mađarske, a da ih tamošnja sigurnosna tijela nisu registrirala. To je sigurnosni rizik i o tome se moramo pobrinuti, rekao je.

Nehammer u srijedu dolazi u radni posjet Hrvatskoj.

Hoće li Hrvatska od Nove godine u Schengen - još je otvoreno pitanje, no ministar Božinović vjeruje - u zeleno svjetlo.

- Time se Schengen može i s Hrvatskom, kao članicom Schengena, samo ojačati, naglašava Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

- Što se tiče Austrije, ona je u više navrata i posljednjih dana govorila da njihove zabrinutosti nisu vezane za bilo koju pojedinačnu zemlju, već za funkcioniranje Schengena, dodaje.

Ured predsjednika Milanovića u pisanom priopćenju podsjeća na jučerašnju izjavu i stajalište da se takve odluke ne rješavaju lobiranjem, kao što to, tvrdi, govore predstavnici Vlade.

"Nema lobiranja kada si država, prije svega je politika, stav i program. Lobiranje je mutna, ali regulirana djelatnost. Hrvatska ne lobira, Hrvatska zastupa, Hrvatska se bori. Nismo lobistička asocijacija, mi smo Republika Hrvatska, članica smo EU, članica smo NATO-a. Ako nam je nešto važno, onda se kaže - ne može dalje."

Predsjednik Sabora nada se da će posjet austrijskog kancelara razjasniti situaciju.

- Hrvatska je ispunila, prema ocjenama neutralnih promatrača, najzahtjevniju proceduru do sada, istaknuo je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

- Kada su u pitanju Rumunjska i Bugarska, njihov put je drugačiji. Oni su puno dulje u čekaonici za ulazak u Schengen, govori. 

U pozitivan ishod vjeruje i većina oporbe, ali...

- Mlitava i anemična politika, dakle, daje svoje rezultate. Da smo se postavljali puno čvršće, puno suverenije, i rezultati bi bili bolji, rekao je Nikola Grmoja, Klub zastupnika Mosta.

- Ako bi se dogodilo zaista da se sada, u zadnjem momentu, blokira ulazak Hrvatske u Schengen, onda je to zaista ozbiljna greška vanjske politike Andreja Plenkovića, istaknula je Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka.

U vladajućim redovima - uzvraćaju.

- Izjava oporbe govori, prije svega, o njima, o nepoznavanju procesa, o nepoznavanju procedura, o neuvažavanju činjenice da je to zahtjevan i ogroman posao, tako da me to od oporbe ne čudi, rekao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Sve će biti jasno 8. prosinca. Da bi Hrvatska ušla u Schengen, odluka članica Unije mora biti jednoglasna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!