Kaos u amsterdamskoj zračnoj luci zbog štrajka osoblja

23.04.2022.

14:06

Autor: Hina/HRT

Schiphol

Schiphol

Foto: Anthony Deutsch / REUTERS

Amsterdamska zračna luka Schiphol pozvala je u subotu putnike da se drže podalje nakon što je štrajk zemaljskog osoblja na početku školskih praznika izazvao kaos u trećoj najprometnijoj zračnoj luci u Europi.

- Terminal je trenutno prepun... Schiphol poziva putnike da više ne dolaze u zračnu luku, priopćila je zračna luka malo prije podneva. 


- Veoma nam je žao što to moramo učiniti, ali potrebno je zajamčiti sigurnost, rekao je glasnogovornik zračne luke Reutersu.


Policija je u subotu poslijepodne zatvorila izlaze na autocesti koji vode prema zračnoj luci jer su se redovi na izlazima protezali izvan zgrada zračne luke.


Putnicima se savjetovalo da se drže podalje do najmanje 15 sati po srednjoeuropskom vremenu, dok osoblje zračne luke radi na tome da što veći broj od tisuća frustriranih putnika ukrca na letove koji često kasne. 


Osoblje koje rukuje prtljagom KLM-a, nizozemskog ogranka zračnog prijevoznika Air France-KLM, rano u subotu je započelo nenajavljeni štrajk. Traže veće plaće i bolje radne uvjete. 


Zemaljsko osoblje KLM-a zaduženo je za otprilike polovinu sve prtljage koja prolazi kroz Schiphol, treću najprometniju zračnu luku u Europi nakon pariškog Charlesa de Gaullea i londonskog Heathrowa.


Sindikat FNV objavio je da je štrajk završio oko podneva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!