Kina odbila zauzeti stranu, Bruxelles upozorava na posljedice

01.04.2022.

15:44

Autor: HRT/Hina

Summit EU-Kina putem videoveze

Summit EU-Kina putem videoveze

Foto: Tingshu Wang / Reuters

Čelnici Europske unije i Kine danas su prvi put u dvije godine razgovarali putem videoveze. Čelnici EU-a upozorili su Kinu da ne pomaže Rusiji u agresiji na Ukrajinu jer bi to nanijelo štetu njezinim gospodarskim interesima i ugledu. Da se Peking protivi zauzimanju strana u ruskoj invaziji Ukrajine, dužnosnicima Europske unije poručio je kineski premijer Li Keqiang.


Li Keqiang rekao je predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i predsjednici EK Ursuli von der Leyen da se Kina "protivi podjeli blokova i zauzimanju strana te da "na svoj način" zagovara mirovne pregovore u Ukrajini. Ponovio je da se Kina zauzima za očuvanje međunarodnog prava i međunarodnih normi, uključujući teritorijalni integritet svih zemalja, izvijestila je državna televizija CCTV.

Indija i Kina jedine su velike zemlje koje nisu osudile rusko djelovanje u Ukrajini. Iz Pekinga stiže i objašnjenje.

- Budući da je proizvod hladnog rata, NATO je trebao biti raspušten nakon raspada Sovjetskog Saveza. Kao krivac i glavni pokretač ukrajinske krize, SAD je potaknuo NATO da se uključi u pet krugova proširenja prema istoku u posljednja dva desetljeća. Broj članica NATO-a porastao je sa 16 na 30, a one su sve istočnije, do same ruske granice. Rusija je pomalo gurnuta do zida, poručio je Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare nakon summita poručila je kako "postoje reputacijski rizici za Kinu bude li pomagala Rusiji". Nijedan europski građanin ne bi razumio kinesku potporu ruskoj sposobnosti da vodi rat, dodala je. Istaknula je da trgovina između EU-a i Kine na dnevnoj razini iznosi dvije milijarde eura, dok vrijednost rusko-kineske trgovine iznosi svega 330 milijuna eura.

- Poslovni sektor pozorno prati ove događaje i procjenjuje kakve pozicije zauzimaju pojedine države. Ovo je pitanje povjerenja, pouzdanosti i odluka o dugoročnim investicijama, rekla je predsjednica Komisije, dodajući da će Kina "sama sebi nanijeti štetu" bude li pomagala da se rat u Ukrajini nastavi.

I predsjednik Europskog vijeća Charles Michel je rekao da globalna nestabilnost nije u interesu ni Kine ni EU-a. Upozorio je Kinu da ne može zatvarati oči pred ruskim kršenjem međunarodnog prava, čija su načela sadržana u Povelji UN-a.

- Mi smo se usredotočili na to što se može napraviti kako bi se rat što prije završio. Kina i EU se slažu da globalna nestabilnost nije u interesu ni Kine ni EU-a, rekao je Michel. Dodao je da bi EU i međunarodna zajednica pozdravili pozitivne korake Kine u pogledu zaustavljanja rata.

Uoči video summita jedan od dužnosnika Unije slikovito je ustvrdio da je kinesko stajalište o Rusiji, "pitanje za milijun dolara". Naime, četvrtina globalne trgovine Kine odnosila se prošle godine na Uniju i SAD-e, dok je trgovina s Rusijom činila samo 2,4 posto. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!