Koje zemlje i dalje uvoze fosilna goriva iz Rusije?

29.07.2022.

11:03

Autor: HRT

Proizvodnja nafte

Proizvodnja nafte

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Unatoč sankcijama zemlje nastavljaju nabavljati fosilna goriva iz Rusije.


Mnoge su zemlje samo neznatno smanjile svoj uvoz od početka rata u Ukrajini. Tako je Nizozemska smanjila uvoz za samo pet posto, slijedi Njemačka koja ih uvozi tek 8 posto manje. Švedska je jedina europska zemlja koja uvozi čak 99 posto manje fosilnih goriva iz Rusije, iza nje su Litva (-78 posto), Finska (-56 posto), Poljska (-51 posto), Turska (-27 posto), Grčka (-17 posto), Italija (-13 posto).

Tko i dalje uvozi fosilna goriva iz Rusije

Tko i dalje uvozi fosilna goriva iz Rusije

Foto: Marko Picek / Pixsell

Podsjetimo, zbog sankcija i rata u Ukrajini Europa je suočena s energetskom krizom, a ruski energetski div Gazprom Europi isporučuje samo petinu ugovorenih količina plina.

Istodobno, Sjedinjene Države postale su najveći izvoznik ukapljenog prirodnog plina u svijetu. Gotovo 70 posto izvezle su u Europu koja je u šest mjeseci ove godine kupila više američkoga plina nego tijekom cijele protekle godine. 

Zemlje Europske unije usvojile su u utorak ublaženu verziju hitnog plana za smanjenje potrošnje plina nakon niza kompromisa. Pristaju da se potrošnja plina smanji za 15 posto do kraja ožujka.

Međutim, prihvaćen je zahtjev nekoliko država članica da se prije obveze 15 postotnog smanjenja - moraju obaviti konzultacije s Vijećem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!