Komisija priprema reformu tržišta električne energije

29.08.2022.

17:18

Autor: Hina/HRT

Ursula von der Leyen i Robert Golob

Ursula von der Leyen i Robert Golob

Foto: Žiga Živulovič jr. / PIXSELL

Cijene energije koje lete u nebo razotkrile su limite u ustroju europskog tržišta električne energije, rekla je u ponedjeljak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, najavljujući plan za strukturnu reformu tog tržišta.

Tržište je "razvijeno u sasvim drugačijim okolnostima", rekla je Von der Leyen u govoru na Strateškom forumu na Bledu.


- Zato mi, Komisija, sada radimo na hitnoj intervenciji i strukturnoj reformi tržišta električne energije, rekla je, ne ulazeći u pojedinosti promjena koje se razmatraju.


Europska unija suočena je sa sve višim cijenama energije zadnjih šest mjeseci u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu.


Izvanredan sastanak europskih ministara za energiju tim povodom planiran je za 9. rujna. 


Cijene električne energije na europskom tržištu određuje najskuplji izvor energije u njezinoj proizvodnji, a to je trenutačno plin koji koriste termoelektrane.


U svjetlu rata u Ukrajini, veleprodajne cijene plina su jako skočile, što za posljedicu ima skuplju struju.


Reforma bi mogla omogućiti potrošačima da plaćaju manje za jeftiniju struju dobivenu solarnom energijom ili energijom vjetra.


Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck također je nedavno najavio tržišne reforme kako bi se razdvojile potrošačke cijene struje od rastućih cijena plina.


Hvaleći europska nastojanja da se prekine kronična prevelika ovisnost o ruskim fosilnim gorivima, Von der Leyen je upozorila da se ne smije stvoriti novu ovisnost o Kini kad je riječ o strateškim sirovinama poput litija za baterije.


- Danas se od 30 kritičnih sirovina 10 najvećim dijelom dobiva iz Kine. Stoga moramo izbjeći upasti u istu ovisnost kao s naftom i plinom, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!