Komiški rogač je 42. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU

29.03.2023.

09:10

Autor: HRT/Ministarstvo poljoprivrede RH

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Komiški rogač dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila je Europska komisija. Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije.

EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

"Komiški rogač" je tehnološki zreli plod autohtone sorte rogača Komiški krupni s područja otoka Visa vrste Ceratonia Siliqua L., koja je upisana u Hrvatsku banku biljnih gena. Prepoznatljiv je po karakterističnom plodu odnosno mahunama tamnosmeđe boje koje kad dozriju postižu duljinu od 10 do 20 cm i masu od 17 do 40 g te po specifičnom slatkastom okusu i mirisu koji podsjeća na čokoladu i kakao. Za prepoznatljivi, izraženije slatkasti okusni i mirisni profil "Komiškog rogača" zaslužan je visok udio šećera u plodu, koji iznosi minimalno 40%. Proizvod "Komiški rogač" na tržište dolazi u dva oblika, kao "Komiški rogač" plod i "Komiški rogač" mljeveni.

Mljeveni rogač je izraženije slatkastog okusa te intenzivnijeg mirisa po čokoladi i kakau od tehnološki zrelog cijelog ploda rogača jer se prilikom lomljenja kore miris otpušta jačim intenzitetom.

Republika Hrvatska sada ima 42 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Time Hrvatska zauzima visoko sedmo mjesto među državama članicama.

Specifikaciju proizvoda "Komiški rogač" možete pogledati ovdje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!