Konstitutivnost naroda BiH uvrštena u Strateški kompas EU-a

21.03.2022.

18:38

Autor: HRT/Hina

Sastanak ministara u Bruxellesu

Sastanak ministara u Bruxellesu

Foto: Twitter, @grlicradman / HRT

Ministri vanjskih poslova i ministri obrane država članica usvojili su Strateški kompas, viziju obrambenog razvoja Unije, dokument u kojem se na inzistiranje Hrvatske izričito navodi konstitutivnost naroda u Bosni i Hercegovini.

Strateški kompas je dokument koji bi trebao donijeti jasne političke i strateške smjernice o pristupu EU-a sigurnosti i obrani tijekom sljedećih pet do deset godina. U dijelu dokumenta u kojem se govori o strateškom okruženju, kaže se da je EU okružena nestabilnošću i sukobima te suočena s ratom na svojim granicama, s opasnom mješavinom oružane agresije, ilegalne aneksije, krhkim državama, revizionističkim silama i autoritarnim režimima.

U pogledu zapadnog Balkana kaže se da sigurnost i stabilnost u tom području još nije zajamčena i zbog sve većeg stranog upletanja, uključujući i kroz dezinformacijske kampanje, kao i zbog mogućeg prelijevanja sadašnje sigurnosne situacije u Europi.

- U tom pogledu, od posebnog je interesa podržati suverenost, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine na temelju načela jednakosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda, sukladno ustavu Bosne i Hercegovine, kao i reformski proces na njezinu europskom putu, stoji u dokumentu u kojem se također navodi i važnost dijaloga između Beograda i Prištine.

Kako se doznaje, unatoč inzistiranju Hrvatske spominjanje konstitutivnih naroda nije išlo bez otpora, pa je bilo potrebno lobiranje i diplomatski napori premijera Andreja Plenkovića i vlada da bi se došlo do takve formulacije. Nakon usvajanja na razini Vijeća, dokument će krajem ovoga tjedna podržati i čelnici država članica na svom summitu u četvrtak i petak u Bruxellesu. Na Plenkovićevu inicijativu, na summitu će se razgovarati i o Bosni i Hercegovini.

Nizozemska je izrazila žaljenje što je u tekst Strateškog kompasa EU-a uvrštena konstitutivnost naroda u BiH, što je po njoj diskriminatorni koncept. Nizozemska pozdravlja usvajanje Strateškog kompasa za sigurnost i obranu. Međutim, žali zbog činjenice što je tekst dopunjen kako bi sadržavao referencu na diskriminirajući koncept konstitutivnih naroda, stoji u posebnoj izjavi koju je Nizozemska objavila nakon usvajanja teksta.

Nizozemska navodi da njezin pristanak na tekst ni na koji način ne signalizira promjenu pozicije vlade o osiguranju ravnopravnosti i nediskriminacije svih građana, naročito kroz provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci. Naglašava da se ne bi trebao poduzeti nikakav zakonodavni ili politički korak koji bi učinio izazovnijom provedbu presude Sejdić-Finci i povezanih presuda ESLJP-a ili bi dodatno produbio etničke podjele.

U presudi u predmetu Sejdić-Finci i u još nekoliko slučajeva ESLJP je presudio da su pravila za izbor članova predsjedništva BiH diskriminatorna prema pojedincima koji ne pripadaju ni jednom od tri konstitutivna naroda. Predsjedništvo BiH čine jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan Bošnjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!