08:59 / 15.07.2020.

Autor: I.Z./Dobro jutro Hrvatska/HRT

Kovač: Vodikove tehnologije postat će ekonomsko isplative

Ilustracija: Pixabay

Ilustracija: Pixabay

Foto: - / -

Kovač je kazala da se očekuje veći broj automobila na cestama, te da danas već imamo komercijalne automobile na vodik.
Predsjednik Hrvatske udruge za vodik i potpredsjednik Međunarodne udruge za energiju vodika prof.dr.sc. Frano Barbir u  emisiji "Dobro jutro Hrvatska" kazao je da je vodik važan. Rekao je da je Europa zacrtala ciljeve da bude ugljični neutralna do 2050. godine te da se ti ciljevi postignu nisu samo dovoljni obnovljivi izvori energije nego je potreban i vodik koji se proizvodi iz obnovljivih izvora energije.

Istaknuo je da sada pretežno koristimo fosilna goriva ili ugljikovodik u kojima se prilikom izgaranja stvara ugljični dioksid, te taj ugljični dioksid stvara probleme u atmosferi i dolazi do klimatskih promjena.

- Da bi se to spriječilo ili zaustavilo treba isključiti ugljik i koristiti samo vodik, naglasio je Barbir.

Potpredsjednica Hrvatske udruge za vodik doc.dr.sc. Ankica Kovač kazala je da se očekuje veći broj automobila na cestama, te da danas već imamo komercijalne automobile na vodik.

- Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje izradili smo prvi hrvatski bicikl na vodik i prvu hrvatsku punionicu vodika koji zapravo kao zaokruženi sustav proizvodnje vodika, elektrolizom vode, korištenjem sunčeve energije predstavlja jedan demonstracijski sustav odnosno platformu koja se sada može iskoristiti da bi se taj sustav kalirao na većoj razini, te da bi industrija počela svoja ulaganja temeljem stečenih znanja na ovome projektu, naglasila je Kovač.

Dodala je da se danas vodik proizvodi na različite načine, ali najzastupljenija je proizvodnja vodika reformiranjem fosilnih goriva.

- Čak 96% tako dobivamo vodik, a 4% nam odlazi na elektrolizu vode. Tu je glavna razlika da vodik koji dobivano reformiranjem fosilnih goriva je nečisti tzv. sivi vodik, jer tu imamo poratne štetne emisije CO2. Elektroliza vode je potpuno čisti proces, nemamo uopće popratnih štetnih emisija CO2 i takav vodik nazivamo zeleni vodik. Još kada koristimo obnovljive izvore energije mi zatvaramo jedan čisti energetski ciklus i to je zapravo tehnika kojoj teži Europa da se gospodarstvo temelji na zelenom vodiku, poručila je.

Dodala je da tranzicijski period u vremenu kada očekujemo prijelaz na čista goriva i energiju opravdano je koristiti i sivi vodik.

- Mi u svijetu i mi u Hrvatskoj trebamo iskoristiti sve postojeće kapacitete, pa čak i taj sivi vodik, s višim ciljem prelaska na zeleni vodik, kazala je Kovač.

Prof. Barbir dodao je da je Europa prošli tjedan došla s dvije važne strategije.

- Kod nas nažalost to nije bilo u žiži javnosti. Te dvije Strategije se odnose na integraciju energetskih sustava i Strategija za vodik, koje su međusobno povezane zbog toga što vodik u toj integraciji energetskih sustava igra veliku ulogu, rekao je Barbir.

Istaknuo je da se to odnosi na sve zemlje članice pa i na Hrvatsku. Dodao je da jedan od prvih koraka koje trebamo napraviti Hrvatsku strategiju za vodik.

- Europa u ovoj strategiji predviđa investicije 180 mlrd. eura do 2050. za ove tehnologije. Ta sredstva će biti dostupna i zemljama članicama, pogotovo onima koji u toj tranziciji kasne. Preduvjet za korištenje tih novaca je da postoji strategija, poručio je Barbir.

Dodao je da je Hrvatska u dobrom položaju jer Hrvatska ima već veliki udio obnovljivih izvora energije u svom energetskom miksu, ali to još uvijek nije dovoljno do 2050., jer će trebati karbonizirati energetski sustav.

Kovač je naglasila ako gledamo dugoročno bilo bi isplativo, jer bi se time doskočilo klimatskim promjenama.

- Danas se sve zasniva na klimatskim promjenama i upravo sve ove strategije proizlaze iz Pariškog sporazuma koji je potpisan, a da se zadovolje kriteriji zadržavanja temperature ispod 2℃, dodala je.

Istaknula je da je Hrvatska potpisnica tog sporazuma i svi ciljevi su orijentirani dugoročno u tom smjeru. Naglasila je da će u razdoblju od 3-5 godina vodikove tehnologije postati ekonomsko isplative.

Poručila je da je ovo prilika za Republiku Hrvatsku da se razvije tehnološki i da postanemo tehnološko napredna država.

- Da bi imali razvijeno gospodarstvo, moramo biti vizionari i razmišljati korak ispred.Mislim da tu imao dobre kapacitete i dobre predispozicije da postanemo trendseteri, a ne trend followeri vezano za energetiku i korištenja obnovljivih izvora energije i na primjene vodika, poručila je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!