Sebastian Kurz podnio ostavku

09.10.2021.

17:00

Autor: I.Z./HRT/Hina/B.V.

Sebastian Kurz

Sebastian Kurz

Foto: Lisi Niesner / REUTERS

Austrijski kancelar Sebastian Kurz, koji se u utorak trebao suočiti s izglasavanjem nepovjerenja podnio je ostavku nakon pritiska koji je izazvan zbog korupcijskog skandala. Na mjesto austrijskog kancelara predložio je dosadašnjeg ministra vanjskih poslova Alexandera Schallenberga. Najavio je da se vraća u parlament.

Taj potez dolazi nakon što su ga austrijski tužitelji osumnjičili u slučaju korištenja javnih sredstava za plaćanje oglasa u jednom tabloidu u zamjenu za praćenje i favoriziranje u anketama Kurza i njegove stranke.

- Važnija mi je moja zemlja od mene, rekao je Kurz.

- Bilo bi neodgovorno da upadnemo u višemjesečni kaos i u slijepu ulicu, rekao je pred novinarima u Beču, dodajući da se povlači radi "stabilnosti" zemlje i odbijajući "lažne optužbe".

- Želim prepustiti mjesto drugome kako bih spriječio kaos, rekao je, dodajući da je za svog nasljednika predložio ministra vanjskih poslova Alexandera Schallenberga.

Otkako je u srijedu državno odvjetništvo izvijestilo o pokretanju istrage protiv njega za korupciju, Sebastian Kurz je bio pod pritiskom da se povuče. Tridesetpetogodišnji čelnik sve dosad je odbijao to učiniti tvrdeći da je riječ o "izmišljenim" optužbama.

No stranka Zelenih, manjinski partner u vladi, zaredala je s kritikom zadnjih dana. U petak je vicekancelar i čelnik Zelenih Werner Kogler ocijenio da Kurz "nije više sposoban obnašati dužnost", nakon razgovora s čelnicima drugih stranaka.

Konzervativci (OVP) sada trebaju predložiti "besprijekornog" kandidata, rekao je.

Kurza se sumnjiči da se od 2016. do 2018. koristio vladinim novcem kako bi osigurao povoljno pisanje o svojoj stranci u medijima.

Kurz zajedno s devetero osumnjičenika i tri organizacije obuhvaćeni su istragom za nekoliko prekršaja u vezi s tom aferom. Policija je u srijedu pretražila prostorije konzervativne stranke OVP-a i kancelarov ured.

Spis državnog odvjetništva temelji se na prikupljenim sms porukama.

- Moći ću to objasniti, siguran sam, rekao je Kurz, istaknuvši da je telefonske poruke napisao "potaknut okolnostima".

- Samo sam čovjek, s osjećajima i s pogreškama, rekao je.

Sebastian Kurz koji je u vladu ušao prije deset godina kao državni tajnik a zatim je postao ministar vanjskih poslova, prvi put je stupio na kancelarsku dužnost u prosincu 2017.

U koaliciji s krajnje desnim FPO-om, njegova se vlada u svibnju 2019. raspala zbog korupcijskog skandala poznatog kao Ibizagate.

U siječnju 2020. vraća se na vlast, ovaj put sa Zelenima. Ta je koalicija već više puta bila na kušnji zbog drugih afera i razlika u vezi s izbjegličkim pitanjem.

Kurz je sredinom tjedna odbacio optužbe tužiteljstva za gospodarski kriminal koje je protiv njega i nekoliko drugih visokopozicioniranih pripadnika vladajuće Austrijske narodne stranke (ÖVP) povelo istragu zbog pronevjere i korupcije i nazvao ih montiranima.

U utorak se trebalo glasati o nepovjerenju

- Unatoč krizi radi koje bi mogla pasti vlada, ništa ne stoji na putu za donošenje proračuna, rekao je ranije danas vicekancelar i čelnik Zelene stranke Werner Kogler.

- Važni projekti poput širenja javnog prijevoza, financiranja dodatnih mjesta u vrtićima, digitalizacije škola i nabave cjepiva protiv koronavirusa ovise o proračunu, rekao je Kogler.

- Imamo odgovornost pa idemo to riješiti, dodao je.

U utorak se na posebnoj sjednici parlamenta trebalo glasati o nepovjerenju kancelaru Kurzu. Kurzov ured istražuje se zbog financijskih malverzacija, ali Kurz je odbacivao optužbe i odbijao odstupiti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!