08:19 / 13.11.2021.

Autor: HRT/Hina/Reuters

Leggeri: EU se mora pripremiti za više migranata koji pokušavaju ući

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ramil Nasibulin / REUTERS

EU mora biti spremna suočiti se s porastom broja migranata koji pokušavaju ući u blok s obzirom na to da će se dolazak mnogih s Bliskog istoka preko Bjelorusije nastaviti još dugo, rekao je jučer direktor Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu Frontex Fabrice Leggeri.

- Iz naše analize rizika možemo vidjeti da su svi čimbenici koji su pokrenuli ovu krizu još uvijek prisutni i da se stvari ne pomiču ili ne deeskaliraju... Moramo biti spremni suočiti se s ovom situacijom na duže vrijeme, rekao je Leggeri za Reuters.

Poljska granična straža priopćila je kako je u listopadu napravljeno više od 17.000 ilegalnih pokušaja prelaska granice, što je više nego dvostruko od broja pokušaja u rujnu, a tisuće migranata još uvijek kampiraju u blizini bjeloruske granice s Poljskom.

Poljska odbija dodatnu potporu u obliku Frontexovih graničnih policajaca, tvrdeći kako ima dovoljno velike vlastite granične snage za obavljanje tog posla. Vlada se suočila s kritikama jer nije dopustila Frontexu da pomogne u rješavanju krize.

Leggeri je rekao da, iako Frontex nije poslao ljude na teren kako bi podržao Poljsku usred eskalacije napetosti na njezinoj granici s Bjelorusijom, agencija raspravlja o dijeljenju dodatnih satelitskih snimaka s tom zemljom. Također, planira pomoći Poljskoj da vrati migrante u njihove matične zemlje, poput Iraka. Istaknuo je i da je kriza na granici geopolitička i da je Frontex operativna agencija. Rekao je kako je potrebna politička odluka kako bi se utvrdilo kakvu bi podršku mogle trebati zemlje poput Poljske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!