19:19 / 10.11.2021.

Autor: Matea Mikić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Lijekovi protiv COVID-a: Kako djeluju, koliko su učinkoviti i kada stižu u Hrvatsku?

Lijek protiv COVID-a

Lijek protiv COVID-a

Foto: Merck & Co Inc / Reuters

Europska unija pak širi izbor cjepiva. Komisija je odobrila ugovor s farmaceutskom tvrtkom Valneva kako bi osigurala novo potencijalno cjepivo. Ugovorom se omogućuje prilagodba cjepiva novim varijantama koronavirusa. Zemljama članicama iduće godine bit će dostupno 27 milijuna doza. Antivirusni lijekovi dodatak su tomu. Hrvatska s ostalim državama Unije sudjeluje u razgovorima o zajedničkoj javnoj nabavi dvaju novih lijekova protiv COVID-a.


Lijek protiv COVID-a stiže u obliku pilule koju je potrebno uzeti čim se pojave prvi simptomi.

- Ako se primijeni dovoljno rano, u roku prvih tri dana bolesti odnosno pojave simptoma, vrlo je visoka učinkovitost u sprječavanju pojave teških oblika bolesti, rekla je Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ-a.

Pilule razvijaju kompanije Merck i Pfizer i tvrde da znatno smanjuju rizik od hospitalizacije - Merckove za 50, a Pfizerove za 89 posto.

- To će onda biti veliki dobitak, prije svega za visokorizične ili imunokompromitirane pacijente koji se zbog nekih objektivnih razloga nisu cijepili ili kod osoba imunokomromitiranih kod kojih je učinak cjepiva slabiji, rekao je dr. Ivan Puljiz, predstojnik Klinke za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Oba lijeka funkcioniraju na sličan način.

- Tako da se upliću, laički rečeno, u replikaciju gena, genomskog materijala virusa. Unose unutra greške i onda novi virusi, replicirani, postanu disfunkcionalni, pojasnio je dr. Robert Likić sa Zavoda za kliničku farmakologiju KBC-a Zagreb.

I dok su u Velikoj Britaniji Merckove pilule prošli tjedan već stigle do prvih pacijenata, europske vlasti tek trebaju evaluirati lijek.

- Ja vjerujem da bi do kraja godine moglo doći do konačnog rješenja, odnosno do odobrenja ili pozitivnog mišljenja od strane Europske agencije za lijekove, rekao je dr. Puljiz.

Prve procjene govore da će stajati oko 700 dolara po terapiji za jednog pacijenta. Stoga će Europska komisija, ističe profesor Likić, vjerojatno grupno pregovarati s proizvođačima.

- Kako bi se osiguralo svim zemljama članicama dostupnost tim lijekovima. Opet, znači pitanje je kada će biti dostupni, odobreni, registrani za upotrebu i u kojoj će mjeri biti dostupni i u kojim količinama, rekao je dr. Likić.

Stoga se i dalje treba pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera. Cjepivo nema alternativu, a novi su lijekovi tek druga linija obrane od koronavirusa.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!