Macron: S vama će eurozona biti još jača u zaštiti naših građana i promicanju Europe

01.01.2023.

12:06

Autor: M.M./HRT

Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Foto: HTV / HRT

Francuski predsjednik Emmanuel Macron čestitao je građanima Hrvatske na ulazu u eurozonu istaknuvši kako će sada eurozona biti još jača u zaštiti naših građana i promicanju naše Europe u svijetu.

Dragi hrvatski prijatelji, dobro došli u euro!

Dana 1. siječnja još jedna država usvaja euro kao svoju valutu, to je Hrvatska. Taj korak predstavlja snažan simbol vitalnosti europskog projekta koji nas i dalje privlači i okuplja.

Hrvatska je samostalno odlučila da će još više sudjelovati u našoj zajedničkoj europskoj pustolovini. Zajedno ćemo ustrajati u olakšavanju razmjena, putovanja, ulaganja, kretanja kapitala i vještina. S vama će eurozona biti još jača u zaštiti naših građana i promicanju naše Europe u svijetu.

Hrvatska usvaja stabilnu i čvrstu valutu zbog čega smo zadržali inflaciju na vrlo niskim razinama.

Tijekom svojih prvih 20 godina postojanja euro nas je držao zajedno, odupirao se krizi i omogućio nam da živimo bolje. Ovo je prava i stvarna zaštita za Europljane, njihovu moć kupnje, njihove geopolitičke utjecaje, i ako zanemarimo izrečene neistine nekolicine populista, euro zaista čini Europu jačom, otpornijom i najsnažnijom na cijelome svijetu.

Naravno, rat Rusije protiv Ukrajine sve nas je destabilizirao i utjecao na naše živote, ali zahvaljujući snazi eura i ove zajedničke valute uspjeli smo ih održati, odgovoriti na izazove i pokazati da znamo raditi tijekom vremena.

Dobrodošli u zajedničku valutu. Dijelimo je 21 godinu. Imali smo težih razdoblja od drugih, ali tijekom nešto više od dva desetljeća pokazali smo svi zajedno da nam je euro omogućio jedinstvo, stabilnost i snagu.

Dobrodošli i čestitam vam, rekao je francuski predsjednik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!