15:52 / 09.05.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Macron za 'paralelnu' Europsku uniju, s pridruženim članicama

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

Foto: Ludovic Marin / Pool via REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron založio se u Strasbourgu za stvaranje "Europske političke zajednice" kako bi se povećala suradnja EU-a s drugim europskim zemljama pošto pristupanje tih zemalja EU-u nije realno u skorijoj budućnosti.

Postojala je stvarna želja da restrukturiramo Europu po pitanju više politika, ali je Europa postavila ljestvicu vrlo visoko po pitanju integracije pa nećemo moći integrirati neke države u idućim godinama ili čak desetljećima, kazao je Macron na konferenciji za medije nakon završne svečanosti povodom završetka Konferencije o budućnosti Europe u Europskom parlamentu.

Ranije je u svom govoru u Europskom parlamentu istaknuo da će pristupanje Ukrajine Uniji trajati.

S tim bi zemljama Europska unija surađivala o političkoj suradnji i kolektivnoj sigurnosti, što je, prema Macronu, korak prema sigurnosnoj arhitekturi koju trebamo.

Format suradnje s drugim europskim zemljama samo kroz europske integracije blokira u određenoj mjeri energetsku, kulturnu i drugu suradnju, smatra francuski predsjednik.

Trebamo privezati te zemlje, stvoriti veze, kazao je Macron.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!