10:09 / 03.04.2022.

Autor: HRT

Mađari na biralištima, Orban: Čudni su ovo izbori

Viktor Orban

Viktor Orban

Foto: Bernadett Szabo / Reuters

Više od 7,8 milijuna Mađara danas izlaze na parlamentarne izbore. Ankete posljednjih dana laganu prednost daju aktualnom predsjedniku Vlade Viktoru Orbanu, koji lovi svoj četvrti mandat.

- Čudni su ovo izbori, 3. travnja, na primjer, pada snijeg, to se ne viđa često. Povrh svega zbog rata i pitanje rata i mira postalo je dio kampanje, naša stav je jasan, mi smo na strani jamčenja mira i sigurnosti. Naše protivnike smatramo opasnima. Zamolili smo sve da glasuju za političke stranke koje mogu jamčiti mir i sigurnost - komentirao je jutros Orban.

Tu je i ujedinjena oporba, šest stranaka na čelu s mlađim političarem Peterom Marki-Zayem, inače gradonačelnikom jednog manjeg grada koji uživa veliku potporu Mađara.

Analitičari u Mađarskoj kažu da će Mađari birati ili Orbana - odnosno prorusku, proputinovsku politiku, ili Marki-Zaya - odnosno politiku naklonjenu Europskoj uniji i NATO-u. 

U kampanji je jedna od glavnih tema bio rat u Ukrajini. S mađarsko-ukrajinske granice, iz mjesta Záhony, javio se za HTV Ivica Grudiček.

Samo u posljednja 24 sata prošlo je oko 5000 izbjeglica kroz taj granični prijelaz, doznaje. Prema podacima mađarskog Crvenog križa, ta je zemlja prihvatila oko 400 tisuća izbjeglica iz Ukrajine. Većinom su smješteni u raznim prihvatnim centrima. Dio ih je prihvaćen u mađarskim obiteljskim kućama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!