Premoćna pobjeda Orbana na izborima u Mađarskoj

03.04.2022.

23:13

Autor: Hina/HRT

Viktor Orban

Viktor Orban

Foto: Bernadett Szabo / Reuters

Mađarski nacionalistički premijer Viktor Orban proglasio je pobjedu na nedjeljnim parlamentarnim izborima, ustvrdivši da je sa svojom strankom Fidesz obranio "slobodu i suverenitet Mađarske".

Okružen vodećim članovima stranke, trijumfalni Orban (58) rekao je da su ostvarili izbornu pobjedu unatoč svim lošim izgledima.

- Ostvarili smo toliko veliku pobjedu da je vidljiva i s Mjeseca i svakako i iz Bruxellesa. Moramo pitati dragog gospodina kako se dogodilo da smo izvojevali najveću pobjedu kada su se svi udružili protiv nas. Veliki međunarodni centri moći pa i organizacije bili su protiv nas pa i njima trebamo uputiti poruku, nekoliko lijepih riječi - trebamo im reći da je novac koji su dali mađarskoj ljevici bačen kroz prozor. Dopustite mi da vam kažem, ulaganje u mađarsku ljevicu bilo je najgore ulaganje Georga Sorosa koje mu je posljednjih 12 godina samo cijedilo novac, poručio je Orban.

Preliminarni rezultati nakon 98 posto prebrojanih glasova na nacionalnim stranačkim listama pokazali su da je Orbanova stranka Fidesz vodeća s 53,1 posto glasova prema 35 posto za šesterostranački oporbeni savez Petera Marki-Zaya. Fidesz je također u prednosti u 88 od 106 izbornih jedinica u kojima se bira po jedan zastupnik.

Na temelju trenutačnih djelomičnih rezultata, Nacionalni izborni ured objavio je da će Fidesz imati 135 mjesta, dvotrećinsku većinu, a oporbeni savez 56 mjesta u parlamentu. Stranka krajnje desnice Naša domovina također je ušla u parlament s osvojenih sedam mjesta.

Riječ je o četvrtoj Orbanovoj uzastopnoj izbornoj pobjedi. Na izborima su birači poduprli njegov koncept konzervativne, "neliberalne" države i odbacili zabrinutost zbog bliskih veza Budimpešte s Moskvom. Činilo se da bi ruska invazija na Ukrajinu posljednjih tjedana mogla poremetiti Orbanovu kampanju i natjerati ga na neugodno manevriranje kako bi objasnio desetljeće duge poslovne odnose s Rusijom, no uspješno je uvjerio biračko tijelo svoje stranke Fidesz da bi oporbeni savez Marki-Zaya, koji je obećao popravak veza s Europskom unijom, mogao uvući zemlju u rat.

Priznajući poraz, Marki-Zay (49) rekao je da je pobjeda Fidesza posljedica onoga što je nazvao njegovom golemom propagandnom mašinom, uključujući medijsku dominaciju.

- Ne želim skrivati svoje razočaranje, svoju tugu... Znali smo da će ovo biti nejednak teren, rekao je i dodao: "Priznajemo da je Fidesz dobio golemu većinu glasova. Ali još se sporimo jesu li ovi izbori bili demokratski i slobodni."

Premoćna pobjeda mogla bi ohrabriti Orbana (58) u njegovoj političkoj agendi za koju kritičari kažu da je svojevrsno kršenje demokratskih normi i pokušaj kontrole medija.

- Ovo je rezultat koji možete postići u zemlji u kojoj jedna osoba potpuno vlada medijima, gdje nema rasprave", rekla je Katalin Cseh, zastupnica u Europskom parlamentu iz pokreta Momentum koji je u savezu šest oporbenih stranaka. Poručila je: "Nastavit ćemo se boriti za našu domovinu, da Mađarska jednog dana bude sretna i slobodna zemlja."

Jedan od europskih čelnika s najduljim stažem, Orban se pojavio kao glasan zagovornik antiimigracijske politike i protivnik oštrih energetskih sankcija Moskvi.

Kritičari kažu da je nastojao učvrstiti jednostranačku vladavinu reorganizacijom ustava, preuzimanjem kontrole nad većinom medija i popunjavanjem ključnih vladinih mjesta lojalnim političarima.

Ipak, Orban je popularan kod mnogih starijih, siromašnijih glasača koji zastupaju njegove tradicionalne kršćanske vrijednosti i obitelji koje imaju koristi od niza poreznih olakšica i ograničenja cijena goriva i nekih namirnica.

Mađarske stranke bore se za ukupno 199 zastupničkih mjesta, od kojih se 106 popunjava u izbornim jedinicama u kojima se bira jedan zastupnik.

Dodatna 93 člana biraju se razmjernom zastupljenošću s nacionalnih lista koje se sastoje od stranačkih lista i lista nacionalnih manjina.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) poslala je punu misiju za praćenje izbora, što je tek drugi takav slučaj u jednoj državi članici Europske unije.

"Ništa se promijenilo nije"


Analitičari i ankete prije izbora govorili su da će to biti najizjednačeniji izbori u povijesti, no jutro nakon izbornog dana sve je demantiralo. Viktor Orban ponovno je apsolutni pobjednik izbora. Ništa se promijenilo nije, kazao je HRT-ov novinar Ivica Grudiček koji je za HTV pratio izbore u Mađarskoj.


Dodao je da su veliki gubitnici izbora ujedinjena oporba.


- Oni su osvojili oko 35% glasova, odnosno 56 zastupničkih mjesta. Predsjednik ujedinjene oporbe Peter Marky-Zay je u govoru nakon prvih službenih rezultata zahvalio Orbanu. Rekao je da oni nisu ni imali pretjerane šanse zbog snažne Orbanove medijske mašinerije, izvijestio je Grudiček.


- Orban je također zahvalio biračima, posebno je zahvalio mađarskim biračima koji žive u ukrajinskoj zakarpatskoj regiji. Zahvalio je i 100 000 volontera koji su sudjelovali u njegovom predizbornoj kampanji. Naglasio je da se njegova pobjeda vidi s Mjeseca, ali i iz Bruxellesa, naglašava Grudiček.


Ocijenio je da se Orbanova politika neutralnosti prema ruskoj agresiji u Ukrajini apsolutno kapitalizirala kod mađarskih građana.


- Iako je on na početku bio za prve sankcije EU-a, kasnije se ipak suzdržao i naglasio kako ne želi da vojna pomoć i administracija putuju prema Ukrajini kroz mađarski teritorij. Pogotovo je prestrašio Mađare apostrofirajući da će oporba, ako dođe na vlast, uvući Mađarsku u rat protiv Rusije, a to nikako ne žele, podsjetio je Grudiček na Orbanovu kampanju.


Kako je rekao, Orban je iskoristio i energetsku kartu, jer u Mađarskoj sada litra goriva stoji 9,80 kn, a u ostatku Europe - a i kod nas - gotovo 2 eura.


- Parlamentarni izbori u Mađarskoj lagano su iza nas. Još su u niši mađarskih medija, ali ono što posebno zabrinjava je to što i dalje traje humanitarna katastrofa, veliki izbjeglički val, pogotovo na istoku Mađarske, na granici s Ukrajinom u gradu Záhony gdje je u protekla 24 sata 4000 izbjeglica prošlo granični prijelaz i uputilo se prema Budimpešti, odnosno zapadu Europe, zaključio je Grudiček.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!