Madrid zameten snijegom kakav se ne pamti

09.01.2021.

08:30

Autor: Jelena Perleta/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Snijeg nošen hladnim vjetrom nastavio je u subotu padati u Madridu. Glavni je španjolski grad blokiran. Vojska pomaže u izvlačenju vozila zarobljenih u snijegu, a u prometnim nesrećama zbog nevremena ima poginulih.
Madrid i okolica u gotovo pola stoljeća ne pamte ovakvu mećavu. Glavni španjolski grad blokiran je, stanovnici zatečeni. Vojska pomaže u izvlačenju vozila zarobljenih u snijegu, a u prometnim nesrećama zbog nevremena poginulo je nekoliko ljudi.

U Madridu je posljednji put snijeg viđen prije deset godina, a čak 50 godina nije bilo ovakvih snježnih nanosa, kakvih se mlađi i ne sjećaju. Madriđanima nije donio velike radosti. Stotine vozila, uključujući gradske autobuse, zapele su u snijegu.

Nevrijeme je uzrokovalo više stotina prometnih nesreća u kojima je poginulo nekoliko ljudi. Oni sretniji mogu reći da su samo zapeli u snijegu.

Da će na skijama u središte grada, mnogi nisu ni sanjali. Parkovi u Madridu zatvoreni su zbog opasnosti od rušenja drveća. Ljudi su, najblaže rečeno, nepripremljeni. Nedostaje im oprema - od lopata do odjeće.

Cestovni je promet u kolapsu, vlakovi ne voze, zaustavljen je i zračni prijevoz zbog loše vidljivosti. Ukratko, 6 i pol milijuna stanovnika Madrida i okolice odsječeno je od svijeta i paralizirano. Gradske vlasti preporučile su im da za sada ostanu kod kuće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!